Nyolcvan százalékkal csökkent a külföldi tőkebefektetés

Vágólapra másolva!
A Magyarországra beáramló közvetlen külföldi tőkebefektetések az első negyedévben 180 millió euró fölötti összeget tettek ki, ami mindössze 20,5 százaléka az előző év azonos időszakában mért értéknek - derül ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján közzétett elemzésből. A részvények és egyéb tulajdonosi részesedések formájában 244 millió eurós beáramlás, a tulajdonosi hitelek körében pedig 63 millió eurós kiáramlás mutatkozott.
Vágólapra másolva!

A közvetlen külföldi tőkebefektetések állománya Magyarországon - tulajdonosi hitelekkel együtt, de újra befektetett profit és tárgyi apport nélkül - 2002. március végén 27,371 milliárd eurót ért el. A külföldön eszközölt magyar tőkebefektetések állománya 5,155 milliárd euró volt.

Az elemzés szerint a 90-es évek első felében a közvetlen tőkebefektetéseket domináló Németország, Ausztria, USA szerepe jelentősen csökkent, helyükre egyenként kisebb súlyú ország lépett az utóbbi években.

A befektetők országok szerinti rangsorát az idei év első negyedévében Svédország vezette 100,9 millió eurós befektetéssel, második helyen Franciaország állt 31,3 millió euróval, majd Kanada és Hollandia következett. A GKM szerint a svéd befektetések élénkülése összefüggésben lehet a vadászgép-beszerzéssel kapcsolatos ellentételezési megállapodással.

A magyar vállalkozások közvetlen tőkekihelyezése 2002 első három hónapjában 41 millió euró volt, 12,8 százaléka az előző év hasonló időszakában elért szintnek. A nettó működőtőke-beáramlás tulajdonosi hitelekkel együtt 2002 első negyedévében 140 millió euró volt.

A magyar vállalkozások közvetlen tőkeexportjának legkedveltebb célországai az első negyedévében Csehország, Svájc és Románia voltak. A januártól márciusig tartó időszakban a Csehországba áramló közvetlen tőkeexport értéke 6,4 millió euró, a svájci 6,3 millió euró, a romániai pedig 4,7 millió euró volt.

A Magyarországra bevont közvetlen külföldi befektetések ágazati megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy 2002 első negyedévében 156,9 millió euró irányult a feldolgozóiparba, 40,5 millió euró áramlott a kereskedelem és javítás ágazatba, 21,1 millió euró pedig az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatások nemzetgazdasági ágba.

Az első negyedévi közvetlen magyar tőkeexportban a legnagyobb súlyú ágazat a pénzügyi tevékenység, amelyet a feldolgozóipar követ. A pénzügyi tevékenységbe 7,8 millió euró, a feldolgozóiparba 7,7 millió euró értékben fektettek be a magyar vállalkozók.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a nem adóssággeneráló finanszírozáson belül a részvény és egyéb tulajdonosi részesedés szaldója az idei év első öt hónapjában 321 millió euró volt szemben a tavalyi évben elért 387 millió euróval. Ezen belül a külföldön szerzett részesedés egyenlege -82 millió eurót tett ki, szemben a tavaly január-májusi 333 millió eurós hiánnyal.

(MTI)

Ajánlat:

GKM