Menesztették a Merrill Lynch Enront leminősítő elemzőjét

Vágólapra másolva!
Amikor még az Enron tűnt a világ legjobb üzletének, a befektetési bankok egymást letiporva igyekeztek az energia-óriás közelébe férkőzni. A New York Times szerint a világ legnagyobb befektetési bankjaként számon tartott Merrill Lynch még az Enront alulértékelő elemzőjét is lecserélte, csak hogy elnyerje, az azóta hírhedté vált energetikai cég kegyeit.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch két vezetője 1998-ban egy feljegyzést készített a vezérigazgató, Herbert Allison számára, melyben a cég egyik elemzőjére tettek panaszt. A feljegyzés szerint John Olson rendszeresen alulértékelte az Enront, sőt olykor hamis adatokat adott meg elemzéseiben. A feljegyzés szerzői szerint Olson úr az oka annak, hogy a Merrill Lynch nem tud üzletet kötni az Enronnal.

A feljegyzés hatására 1998 augusztusában Olsont elmozdították elemzői helyéről. Az Enron értékelésével megbízott új elemző, Donato J. Eassey alaposan felértékelte az Enront, mire az megenyhült a Merrill Lynch felé. 1998 végére a bank már legalább 45 millió dollárt fektetett be az Enronba.

A Merrill Linchnek nem ez volt az egyetlen próbálkozása az Enron bizalmának elnyerésére. Az Enron ügyeit vizsgáló szenátusi bizottság kiderítette, hogy egy "Zephyrus"-nak nevezett üzletben a bank 40 millió dollárt átvállalt az Enron 482 millió dolláros adósságából.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: