Egyre népszerűbbek az egészségpénztárak

Vágólapra másolva!
A nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly egyre szélesebb körben terjedt el az egészségügyi és a szociális öngondoskodás igénye. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) éves összefoglalója szerint a magán-nyugdíjpénztárak száma a 2000-es 25-ről 2001-ben 22-re, az önkénteseké pedig 116-ról 98-ra csökkent, viszont az év végén 33 egészségpénztár és 22 önsegélyező pénztár működött, és az év során 12 egészség- és 5 önsegélyező szervezet kért tevékenységi engedélyt a felügyelettől.
Vágólapra másolva!

A hazai magán-nyugdíjpénztárak több mint 2 millió 250 ezer tagot számláltak tavaly, 2,7 százalékkal többet, mint a megelőző évben. A változás amellett következett be, hogy 82 ezer pályakezdő belépett, további 18 ezren pedig visszaléptek a tb-be. A magánpénztárak vagyona tavaly az év végén, 61 százalékkal növekedve 283 milliárd forint fölé emelkedett. Egy évvel korábban e szervezetek 31 milliárd forint befektetési bevétel és 23 milliárd forint ráfordítás eredményeként 8 milliárd forint nyereséget könyvelhettek el, ami tavaly 15 milliárd forintra emelkedett. Ez a 30 milliárd forintos befektetési bevételből és 15 milliárd forint befektetési ráfordításból származott. A PSZÁF összeállítása hangsúlyozza, hogy a ráfordítások csökkenése a 2000-ben elszámolt értékvesztés visszaírásának, valamint a kamatok és kamatjellegű kifizetések nagyarányú csökkenésének tulajdonítható.

A magán-nyugdíjpénztárak portfóliójában 2000. végéhez képest az állampapírokban megtestesülő vagyonrész 77,6 százalékról 80 százalékra nőtt, míg a részvények aránya 14,8 százalékról 11,6 százalékra csökkent.

A többségében munkáltatói háttérrel működő 98 önkéntes nyugdíjpénztár az év végén 1 millió 153 ezer tagot tartott nyilván és vagyonuk 30 százalékkal bővülve meghaladta a 291 milliárd forintot.

Az egészségpénztárak vagyona 2000 végéhez képest több mint másfélszeresére, 6,3 milliárd forintra nőtt, míg az önsegélyező szervezetek összesített vagyona 35 százalékkal bővülve 1,1 milliárd forintot tett ki. Az önkéntes egészségpénztárak tavaly mintegy 3,3 milliárd forintnyi, a megelőző évinek mintegy kétszeresét elérő, az önsegélyező pénztárak pedig 2 milliárd forint értékű szolgáltatást nyújtottak, ami elmarad a 2000-es 2,8 milliárd forinttól. Az önkéntes pénztárak összesen 17 milliárd forintot meghaladó értékű szolgáltatást nyújtottak, mintegy 5,5 milliárd forinttal többet, mint a megelőző évben.

Az egészségpénztárak elsősorban prevenciós szűrővizsgálatokhoz, fogorvosi ellátáshoz, gyógyszer- és gyógyászati segédeszközök megvásárlásához nyújtottak ártámogatást.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(az Üzleti Negyed rovata)

Egészségügy
(az Üzleti Negyed rovata)

PSZÁF