Csökkentek a budapesti lakásárak

Vágólapra másolva!
A budapesti lakóingatlanok irányára 2002 második negyedévében négyzetméteréenként átlagosan 209 ezer forint volt az egy évvel korábbi 212 ezer forint után - derül ki a Terinfo Ingatlan Figyelő Adatbank nyilvántartása alapján készült Ingatlan-adatbázis című kiadványából. Az elemzés készítője szerint a tendenciát a lakáshitel-kamatok csökkenése sem befolyásolja, és a fővárosi ingatlanárak legközelebb az ország uniós csatlakozása után emelkedhetnek.
Vágólapra másolva!

A kiadvány emlékeztet: 2000 második negyedévében mindössze 149 ezer forint volt a fővárosi lakások átlagos irányára, 1999 azonos időszakában pedig átlagosan 99 ezer forint. Az idei második negyedévben 119 és 403 ezer forint között mozgott a lakások négyzetméterenkénti irányára, az egy évvel korábbi 117-420 ezer forintos megadott irányárakkal szemben.

Tilk László Géza, az adatbázist kiadó Huninfor Informatikai és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a használt lakások utóbbi egy évben megfigyelt árcsökkenésének oka a túlkínálat és a fizetőképes kereslet mérséklődése. A szakember véleménye szerint ezt a helyzetet nem befolyásolja az sem, hogy a lakáshitelek kamatai az utóbbi hónapokban számottevően csökkentek, mivel a lakosság nagy része nem elég hitelképes nagy összegű kölcsönök felvételéhez.

Tilk László Géza előrejelzése szerint a lakóingatlanok áremelkedése csak az EU csatlakozás után várható, az integráció hatására ugyanis várhatóan megnő a kereslet. A szakértő úgy véli, hogy a lakáspiac újbóli fellendüléséhez mindenképpen tőkebeáramlásra van szükség, ami külföldi beruházók megjelenésétől vagy kormányzati beavatkozástól - például bérlakásépítéstől - várható.

(MTI)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed különkiadása)

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)