Váratlan megegyezés a könyvvitel szigorításáról

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszusban szerdán váratlan fordulattal megszületett a megegyezés a vállalati könyvviteli szabályozás drasztikus szigorításáról. A Bush-kormány a szerdai tőzsdei krízis hatására igyekezett gyorsan kezébe venni a kezdeményezést: Paul O'Neill pénzügyminiszterrel az utolsó pillanatban lemondatták tervezett latin-amerikai útját, a képviselőházban pedig a republikánusok gyakorlatilag utat engedtek a szenátusban már megszavazott könyvviteli törvénytervezetnek.
Vágólapra másolva!

A szerdai tőzsdei hullámlovaglás a jelek szerint komoly hatással volt az amerikai kormányzat gazdasági stratégiájára. Bár a börzék a hétfői és a keddi, befektetői pánikot okozó zuhanás után rekordsebességgel pozitív korrekciót hajtottak végre - a Dow-index 488,9 ponttal, 6,35 százalékkal emelkedett a nap végére, a Nasdaq pedig 4,98 százalékkal zárt magasabban, mint kedden -, a Bush-kormányzat elérkezettnek látta az időt, hogy némileg korrigáljon a "minimális állami beavatkozás" propagált gazdaságpolitikáján. Elemzők legkorábban őszre vártak esetleges kompromisszumos megegyezést demokraták és republikánusok között a vállalati könyvvitel reformjának törvénytervezetéről, szerdán azonban meglepetésre a képviselőházban a republikánusok gyakorlatilag zöld utat engedtek a 30-as évek óta a vállalati könyvvitel szabályait példátlan szigorral újraíró tervezetnek, amely így már csak Bush elnök aláírására vár.

A törvény jelentősen korlátozni fogja az auditáló cégeket abban, hogy esetlegesen érdekkonfliktusba keveredve egyéb tanácsadási szolgáltatást nyújtsanak az általuk auditált vállalatoknak. A pénzügyi visszaélések körébe bekerül egy új, az értékpapírokkal folytatott manipulációkat akár 25 év börtönnel honoráló tétel. Újdonság az is, hogy a besározódott felsővezetők szabadságvesztési ideje a duplájára nő.

A törvénytervezet központi eleme egy független bizottság létrehozása, amely az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) égisze alatt a nyilvános, tőzsdén jegyzett cégek auditált mérlegét ellenőrzi majd. A bizottság saját hatáskörben vizsgálatot indíthat és adott esetben büntetést szabhat ki, ha az auditáló cégek pontatlan pénzügyi beszámolót hagynának jóvá.

A Financial Times hosszú elemzésben követi végig a Bush-kormányzat útját a szélsőségesen beavatkozásellenes állami gazdaságpolitika stratégiájától a ma már leginkább a demokraták szája íze szerint alakuló állami szerepvállalás elfogadásáig. Republikánus elemzők szerint az Enronhoz hasonló botrányok éppen azért robbanhattak ki, mivel ezek az esetek a már meglévő szabályok szerint is bűntettnek számítanak. Bush ugyanakkor fokozatosan kénytelen volt engedni a piaci szereplők erősödő nyomásának: előbb az acélvámok protekcionista elemzésével, majd az amerikai mezőgazdasági termelők szubvenciójának növelésével "haragította magára" Európát. Az új törvény esetében sem csak a radikális republikánus tábor és a vállalati Amerika jelentős képviselőinek rosszallására kell számítania: az új szabályozás egyik eleme, amely a törvény hatályát az Egyesült Államok tőzsdéin bevezetett külföldi vállalatokra is kiterjeszti, máris kiváltotta az Európai Unió tiltakozását, mivel az úgymond "jelentősen korlátozza" az uniót saját, hasonló kerettörvényei kialakításában.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(az Üzleti Negyed összeállítása)