A különféle hitelek ára semmit sem változott

Vágólapra másolva!
Új korszakhoz érkeztük - mondták a bankárok a jegybank két héttel ezelőtti félszázalékos kamatemelése után, s többségük a betéti és hitelkamatok ismét beinduló emelkedését jósolta. Az azóta eltelt időben azonban a legnagyobb lakossági bankok jóformán hozzá sem nyúltak a kondíciókhoz, a feltörekvő pénzintézetek pedig kizárólag a betéteket árazták át. A piacvezető OTP Bank augusztusra halasztotta a kamatok felülvizsgálatát, így ha módosítana is a feltételeken, az leghamarabb szeptember elsejétől lépne életbe.
Vágólapra másolva!

A jegybank két héttel ezelőtti félszázalékos alapkamat-emelését több bankár is korszakváltónak tartotta. Úgy látták, nem lehet kikerülni a banki betéti és hitelkamatok általános emelkedését azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az irányadó kamatra másfél hónapon belül összesen egy százalékot "emelt", s így az 8-ról 9 százalékra nőtt. A hitelek és betétek árazásával foglalkozó szakértők jóslatai azonban nem jöttek be.

A legnagyobb lakossági bank, az OTP augusztusra halasztotta a kamatok felülvizsgálatát, s majd az akkori makrogazdasági helyzet és prognózisok alapján dönt a kamatlépésekről. Mivel az OTP Banknak 15 nappal korábban meg kell hirdetni a változó kamatokat, így leghamarabb szeptember elsejétől léphet életbe változás. Több nagy lakossági pénzintézet, mint a Kereskedelmi és Hitelbank (K & H), a Postabank és a Magyar Külkereskedelmi Bank ugyancsak kivár, talán azért, mert ők meg a piacvezető OTP-t figyelik. A K & H emellett azzal is érvel, hogy nyáron betéti kamatakciót kezdett el kiemelt mértékekkel, amin már nem srófolna felfelé. Jelezte azonban, hogy július végétől fél százalékkal 12,5-ről 13 százalékra emeli a vállalkozások hitelezésében irányadó kamatlábat. A CIB Banknál júliusban már emelkedett a legjobb adósoknak felszámított hitelek ára 11,25-ről 11,75 százalékra, emellett egyes vállalkozói betétekre is többet fizet. Hasonló lépést tett a Credit Lyonnaise is. A lakossági betétek kamatait elsősorban a feltörekvő bankok tartják karban. Így például a Budapest Bank mintegy negyed százalékkal srófolta felfelé egyes betéti kamatait, valamivel nagyobb mértékben emelt az Erste Bank. A kamatait kéthetente felülvizsgáló Daewoo Bank viszont többfajta betétre is fél százalékponttal több kamatot fizet, s hasonló mértékben emelt a Citibank. A hirdetési kampány közepén levő Raiffeisen Bank pedig lényegében betéti kamatakciót hajtott végre, mivel csak a féléves betéteket árazta át, azt viszont 1,3 százaléknyi kamatprémiummal jutalmazza. Az ötmillió forint fölötti betétekre így évi 8,75 százalékot fizet, ami kimagaslónak számít.

A kamatemelkedést jósló bankárok a legnagyobbat a lakossági kölcsönöknél tévedtek, a hitelek ugyanis nem lettek drágábbak. A lakáshiteleknél, a fogyasztási kölcsönöknél sem tapasztalható kamatemelés.

A passzivitást nem a szabadságok magyarázzák, hanem az óvatosság - mondták a szakértők. Mint Kovács Attila, az OTP Bank tresury ügyvezető igazgatója mondta: időközben kedvező fordulatot vettek az események. A júniusi infláció alacsony volt, és közeledik egymáshoz a jegybanki és a pénzügyminisztériumi álláspont az áremelkedés kordában tartásáról. Megnyugtatta a piacot, amikor kiderült, közös nevezőn vannak a jövő évi inflációt illetően - utalt Kovács a 4,5 százalékos prognózisra. Hozzátette, hogy látszódnak a takarékoskodás jelei is, a jövő évi reálbér-növekedés mértéke várhatóan az idei alatt marad. A bankok tehát nem kapkodnak, a kamatok ide-oda rángatása amúgy sem lenne szerencsés - mondják vezetőik. A betéti kamatokat növelő pénzintézetek pedig egyelőre inkább elviselik, hogy kamatrésük időlegesen összébb húzódik.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bank
(Az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Megkezdődött a kamatemelési hullám
(2002. július 24.)

MNB: 50 bázispontos kamatemelés
(2002. július 8.)