Kalifornia az autók helyett a tiszta levegőt választotta

Vágólapra másolva!
Nagy győzelmet arattak a környezetvédők Kaliforniában: Gray Davis kormányzó aláírta az autók veszélyes anyag kibocsátását megszigorító törvényt. Az autógyártók és forgalmazók szerint a törvény az amerikai autógyártás végét jelenti: bíróságon szeretnék megtámadni a hétfőn elfogadott rendelkezést.
Vágólapra másolva!

Kalifornia az Egyesült Államok első tagállama, ahol szabályozták az autók veszélyes anyag kibocsátását. A most elfogadott törvény az autók, és a kis haszonjárművek gázkibocsátását szabályozza. A törvény szövege kimondja, hogy az autók által kibocsátott gázok szerepet játszanak az üvegházhatás létrejöttében. Ez a szövegrész élesen ellentétben áll az Egyesült Államok eddig folytatott környezetvédelmi politikájával, ugyanis az ország máig nem fogadta el a kyotói egyezményt, mely a széndioxid kibocsátást korlátozza. Az Egyesült Államok területén a veszélyes anyag kibocsátás mértékét a washingtoni központi kormányzat határozza meg.

Davis kormányzó azért írhatta alá mégis a törvényt, mert a kaliforniai Bluewater Hálózat környezetvédői - a demokrata párti képviselőkkel karöltve - olyan kiskaput találtak a szövetségi törvények között, mely Kalifornia Állam számára lehetővé teszi a levegő minőségének - és ezzel együtt a veszélyes anyag kibocsátásnak - szabályozását. Korábbi tapasztalatok alapján valószínű, hogy több tagállam követi majd a kaliforniai törvényhozást - ez viszont válságban sodorhatja az amerikai autóipart.

Kaliforniában talál gazdát az összes Amerikában eladott autó 13 százaléka, a többi tagállamban pedig általában követik a kaliforniai trendet. Az autógyárak és a kereskedők szerint a törvény értelmében mostantól a bürokraták tervezik majd az amerikai autókat. A gyárak szerint a szabályozás olyan módosításokra kötelezi a gyártókat, mely jócskán megemeli az autók árát. A kereskedők attól tartanak, hogy a törvény miatt a rendkívül kedvelt, ám hihetetlen fogyasztású egyterű terepjárók kiszorulnak a piacról. Az Autógyártók Szövetsége (AAM) már korábban bejelentette: készek beperelni Kalifornia Államot a levegő tisztaságát szabályzó törvény miatt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Korábban:

Autógyártók a környezetvédelem ellen
(2002. július 16.)