Feldarabolják a Defend Kft.-t

Vágólapra másolva!
A kormány pénteken elfogadta a tervezetet, melyben döntött a Defend Kft. Feldarabolásáról - tudta meg az Üzleti Negyed. Az őrzés-védelem és a külső biztonsági tevékenységeket az ÁPV Rt. fogja értékesíteni, minden egyéb tevékenység az MFB tulajdonába kerül. A kormány az MFB portfoliótisztításának keretében döntést hozott a Bábolna Rt. és a Konzumbank ügyében is.
Vágólapra másolva!

A korábbi hírekkel ellentétben nem volt a kormány célja a Defend végelszámolása. A kormányszóvivői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a végelszámolás legfeljebb eredménye de nem célja az intézkedésnek. A Defend tevékenységét felosztják ugyan, de a cég végelszámolását nem kezdik meg.

A kormány pénteken a Defend Kft. tevékenységének felosztásáról döntött. Az őrzés-védelem és a külső biztonsági tevékenységeket az ÁPV Rt. fogja értékesíteni, az értékszállítás, valamint a pénz- és értékfeldolgozás tevékenységi köre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonába kerül, vagyis száz százalékos állami tulajdon lesz.

A fentiekkel kapcsolatban kérdéses még a Csintalan Sándor tulajdonában levő Defend-tulajdon sorsa, hiszen a cég feldarabolásához a Defend száz százalékának az állam tulajdonában kell lennie. Csintalan azonban hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem szándékozik eladni a üzletrészét, kijelentette továbbá, hogy a megrendeléseikre számító konkurencia gerjeszti a feszültséget az őrző-védő cég körül. A kormányszóvivő azonban elmondta, hogy tárgyalásokat kezdenek Csintalan üzletrészének megvásárlásáról.

Az ÁPV Rt.-hez kerül a Bábolna, a Konzumbankot privatizálják

Pénteken ugyancsak döntés született a jelenleg az MFB tulajdonában levő Bábolna Rt. és Konzumbank eladásának kérdéséről. A Bábolna az ÁPV Rt.-hez kerül, valamint megkezdődik a Konzumbank privatizációjának előkészítése is. A Bábolnának azonban pénzügyi támogatásra is szüksége van, ezért az MFB 2,5 milliárd forintos, állami garanciával ellátott kölcsönt, valamint 2 milliárd forintos likviditási kölcsönt folyósít majd a cégnek.

A kormány döntésének értelmében nyílt pályáztatással értékesítik a Konzumbankot. A cég 99,8 százaléka kerül kalapács alá, és a Tükör utcai székház. Gerhardt Ferenc, a cég leköszönt vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a korábban súlyos veszteségeket elkönyvelő bank portfóliója jelenleg tiszta, betétállománya szilárd, hitelállománya pedig jó minőségű.

Amikor tavaly meghirdették privatizációra a bankot, a befektetők az alaptőke 115-120 százalékát kínálták a hitelintézetért. Ezt az MFB nem fogadta el. Gerhardt szerint, ha a tulajdonos most mégis a bank eladása mellett döntene, a vételár az agrárhitelezésnek köszönhetően elérheti a 200 százalékot.

Családi gazdaságoknak is juttatnak

A kormány pénteki döntése értelmében támogatni fogják a családi gazdaságokat. Négymilliárd forintot különítettek el, amit a családi gazdaságok földvásárlásra, szükséges beszerzésére, ültetvénytelepítésre és gazdasági kiszolgáló-épületek építésére használhatnak majd.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Defend

Korábban: