A PSZÁF határozata a Daewoo Bank (Magyarország) Rt-vel szemben felügyeleti intézkedések alkalmazásár

Vágólapra másolva!
A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvényben (Hpt.) biztosított felügyeleti jogkörömben eljárva a Daewoo Bank (Magyarország) Részvénytársaság (székhelye: 1054 Budapest, Bajcsy Zs. u. 42-46.) - továbbiakban: Bank - részére az átfogó felügyeleti vizsgálat alapján az alábbi határozatot hozom.
Vágólapra másolva!

1. Kötelezem a Bankot arra, hogy a részvénykönyvvezetés területén feltárt hiányosságait szüntesse meg, a részvények előállítására, valamint a bejegyzések időpontjának feltüntetésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak maradéktalanul tegyen eleget.

2. Kötelezem a Bankot a kockázatvállalás körében a nagykockázatok és a belső hitelek nyújtására, kezelésére, elkülönített nyilvántartására vonatkozó szabályzatok elkészítésére, a kockázatvállalási és az ügyletminősítési és értékelési szabályzatoknak a jelentésben részletezett szempontok szerinti - a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő - átdolgozására, valamint az ügyfél-, illetve partnerminősítési gyakorlatának a szabályzat szerinti átalakítására. Az elkészített, illetve átdolgozott szabályzatokat 2002. június 30. napjáig küldje meg a Felügyelet részére.

3. Kötelezem a Bankot ügyvezetési módszereinek megváltoztatása keretében a piaci kockázatok kezelésére alkalmas rendszer, illetve szervezet kialakítására. A kockázatkezelési rendszer, illetve szervezet létrehozásáról a Bank 2002. június 30-ig tájékoztassa a Felügyeletet.

4. Kötelezem a Bankot a számviteli politika területén

a) a 0-ás nyilvántartási számlákon való könyvelés jogszabályoknak megfelelő átalakítására;

b) az eszközök és források értékelési szabályzatának, a zárlatra vonatkozó szabályozásnak elkészítésére, valamint a költségszámítási szabályzat kiegészítésére, a szigorú számadású bizonylatok kezeléséről szóló szabályzat és a pénz és értékkezelési szabályzat aktualizálására a hatályos jogszabályok alapján.

5. Kötelezem a Bankot olyan intézkedési terv készítésére, mely az alábbiak szerint biztosítja a Felügyelet vizsgálata által az informatika területén feltárt hiányosságok megszüntetését, az informatikai rendszerek működésének stabilizálását és mindenkori ellenőrizhetőségét, a kockázatok menedzselését, a kontrollok kialakítását és működtetését:

a) Az informatikai szervezeti egységek működésében a vizsgálat során feltárt összeférhetetlen feladatokat és felelősségeket szüntesse meg. Ennek keretében erősítse meg és negyedévente vizsgálja felül a folyamatba épített, valamint a vezetői, a belső és a külső független ellenőrzés által gyakorolt kontrollokat;

b) A Bank folytattasson le általános biztonsági vizsgálatot az IT területen;

c) A Bank határozza meg az üzleti és banküzemi területek IT használatával kapcsolatos feladatait és felelősségét;

d) A Bank tételesen vizsgálja felül, illetve alakítsa ki a kontroll környezet kiemelt területeire vonatkozó informatikai szabályozásokat;

e) A belső ellenőrzés legalább évente részletesen elemezze az informatika alkalmazásából fakadó kockázatokat és a kontroll rendszereket.

Az intézkedési tervet a Bank 2002. július 15-ig küldje meg a Felügyelet részére és gondoskodjon annak folyamatos végrehajtásáról.

6. Kötelezem a Bankot arra, hogy számviteli nyilvántartásai, valamint kockázatvállalással kapcsolatos dokumentációi minden esetben feleljenek meg a hatályos jogszabályok magyar nyelvűségre vonatkozó követelményeinek.

7. Kötelezem a Bankot arra, hogy a befektetési szolgáltatási tevékenysége során maradéktalanul feleljen meg az ügyfelek nyilvántartására, valamint az ügyfelekkel megkötött szerződések írásba foglalására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

8. Kötelezem a Bankot arra, hogy a fogyasztási hitelekkel, valamint betétekkel kapcsolatos hirdetési tevékenysége során mindenkor a teljes hiteldíj mutató feltüntetésére, illetve az egységesített betéti kamatláb mutató közzétételére vonatkozó jogszabályi követelmények (előírások) betartásával járjon el, valamint az "Általános Üzleti Feltételek"-et tartalmazó üzletszabályzatát az ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségeiben függessze ki.

9. Kötelezem a Bankot az eszközök teljes körére kiterjedő minősítési rendszer alkalmazására, továbbá az indoklásban részletezett befektetés, illetve peres ügy újraminősítésére és megfelelő mértékű értékvesztés elszámolására a vizsgálati jelentésben leírtak szerint. Ennek megtörténtéről a Bank 2002. július 20-ig értesítse a Felügyeletet.

10. Kötelezem a Bankot arra, hogy a felügyeleti adatszolgáltatás során az előírásoknak megfelelően, teljeskörűen és rendszeresen szerepeltesse adatait.

11. Kötelezem a Bankot arra, hogy a lombardhitelek fedezetéül szolgáló értékpapírok kezelését a jövőben a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezze.

12. Kötelezem a Bankot, hogy pénzügyi szolgáltatásra irányuló szerződései megkötésénél minden esetben a hatályos jogszabályokban foglalt formai (és tartalmi) követelmények betartásával járjon el.

13. Kötelezem a Bankot a fent részletezett hiányosságok miatt 3 500 000 Ft, azaz hárommillió-ötszázezer forint bírság megfizetésére.
A bírság összegét jelen határozatom kézhezvételétől számított 30 napon belül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-00283834-00000000. sz. számlájára kell befizetni.

A határozatom ellen fellebbezésnek helye nincs, annak felülvizsgálatát a határozat címzettje a kézhezvételtől számított 30 napon belül a bíróságtól keresettel kérheti.

Budapest, 2002. június 4.

Dr. Szász Károly sk.
a PSZÁF elnöke