Kokainbárók nyerik az informatikai háborút

Vágólapra másolva!
A kolumbiai kokainkartellek több milliárd dollárt költenek arra, hogy kiépítsék minden idők egyik legfejlettebb IT-infrastruktúráját - adta hírül a Business2.0 magazin. A rendszer célja: minden eddiginél több kokaint csempészni világszerte.
Vágólapra másolva!

Nyolc évvel ezelőtt a kolumbiai Cali városában a drogellenes egységek a José Santacruz Londono vezette Cali kartell egyik telephelye elleni rajtaütésen olyasmit találtak, amire addig senki sem számított. A telephelyen a hatóságok egy teljesen felszerelt számítástechnikai központra leltek. A rendszer lelke egy 1,5 millió dollár értékű IBM AS400-as szerver volt, melyet váltott műszakban 4-6 programozó üzemeltetett. Ezt a típust normális esetben nagyobb bankhálózatok használják.

Az úgynevezett "Santacruz" számítógép bebizonyította, hogy a kolumbiai kábítószerkartellek jóval a hatóságokat megelőzve léptek be a XXI. századba. A hatóságok szakemberei a számítógép feltörésekor megdöbbentő adatokra bukkantak. A gép adathordozójában ugyanis megtalálták az összes kolumbiába telepített amerikai diplomata, és drogellenes ügynök adatait. A kartellnek bejárása volt Cali telefonközpontjába is: a kábítószer-bűnözők így az összes hívást ellenőrizhették.

Aki a rendőrséghez fordult - meghalt

A telefonszámok és a személyi lapok összekapcsolásával pontosan tudták, ki szolgáltat információkat a bűnszövetkezetről. A hatóságokkal együttműködő embereket az adatok birtokában villámgyorsan likvidálták. A kolumbiai hatóságok szerint legalább egy tucat informátor halála szárad a kartell informatikusainak lelkén.

A drogellenes szakemberek szerint a "santacruz" számítógép 1994-es megtalálása óta a kábítószerbárók által használt informatikai rendszerek tovább fejlődtek. A kartellek általában amerikai technikával és az Egyesült Államokban kiképzett informatikusok segítségével építik ki minden képzeletet felülmúló hálózataikat. Az Arhangel Henao vezette Északi Völgy Kartell például olyan kommunikációs rendszert épített ki, melyet a kolumbiai hatóságok máig nem tudtak lehallgatni.

Adótorony volt az áruló

A kolumbiai rendőrség 1998-ban végül rohammal bevette Henai egy bogotai külvárosban felépített IT központját. Mint kiderült, a Kartell saját mobiltelefon-hálózatot épített ki. A központ egy 12 méteres adótorony volt, ezen kívül 16 teherautóra szerelt mobil adóval rendelkeztek. A kartell körülbelül százezer dollár értékű mobiltelefon rendszert vásárolt a Motorolától. A rendszer átfogta egész Dél-Amerikát, valamint a Karibi szigetvilágot.

Az évente 80 milliárd dollár hasznot hozó kokain-üzletág elleni háború egyre inkább informatikai síkra terelődik. Kérdés, hogy a hatóságok mennyire bírják a versenyt a legjobb IT szakembereket összetoborzó, világméretű számítógépes rendszereket kiépítő kokainkartellek ellen.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Drog helyett a cigaretta a csempészek kedvence?
(2001. augusztus 6.)