Beruházásösztönzési csomagot tervez a gazdasági tárca

Vágólapra másolva!
Az ősszel kerülehtnek a parlament elé azok a kidolgozott intézkedési javaslatok, amelyek a gazdasági tárca beruházásösztönzési csomagját  tartalmazzák - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón kedden. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy december 31-jével megszűnik a nagyberuházók jelenlegi adókedvezménye.
Vágólapra másolva!

A miniszter szavai szerint a január 1-jén hatályba lépő csomag legfontosabb eleme az európai uniós elvárásoknak megfelelő befektetési adókedvezményrendszer, a direkt költségvetési támogatás, valamint egyszerűbb bürokratikus eljárások bevezetése.

A miniszter beszámolt arról, hogy az adókedvezmény mértéke az adott évben eszközölt befektetések mintegy 20 százalékára jön ki, az explicit támogatás összege pedig évente maximum 20-30 milliárd forint. Csillag István elmondta: a kormányzat célja, hogy jövőre a bruttó hazai termék (GDP) arányos beruházás elérje a 10 százalékot. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a csomag nem kizárólag a külföldi befektetők támogatását, ösztönzését szolgálja.

- A cél, hogy lehetőség szerint minden befektetési szándék a maga céljainak megfelelően nyerjen a kínálati oldalról ösztönzést, befektetési célpontot, terepet - mondta a miniszter. Újságírói kérdésre a multinacionális nagyvállalatok letelepedésével kapcsolatban megjegyezte: "sokan vannak, de nem elegen". Mint mondta, a magyarországi beruházások 57-60 százaléka külföldi, jelenlétük egy kis, tőkeszegény országban nagyon fontos.

(MTI)