<P class="MsoNormal">A Wall Street lenyomja az európai részvénypiacokat

Vágólapra másolva!
Elvesztették nyitás utáni lendületüket az irányadó európai részvényindexek kedden, és a délelőtti kereskedésben négyéves mélypontra estek, miután jelentősen mérséklődtek a Wall Street indexeinek határidős jegyzései.
Vágólapra másolva!

- Ha ma ismét nagyot esünk, elkezdem használni a kapituláció szót. Már egy ideje készülök rá - mondta Robert Kerr, a Bank of America európai stratégája a Reutersnek. A páneurópai irányadó FTSE Eurotop 300 index 2,15 százalékkal, az ötven legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvény áralakulását mutató DJ Euro Stoxx 50 index pedig 1,78 százalékkal esett. Mindkét index több mint 2 százalékos pluszt ért el a keddi nyitást követően.

A GlaxoSmithKline gyógyszergyár 8,6 százalékkal zuhant, miután az egyik legnagyobb forgalmú készítményének, az Augmentin antibiotikumnak a generikus, utángyártott változatát a várakozásoknál korábban dobta piacra egy másik gyár - a svájci Novartis egyik leányvállalata - az Egyesült Államokban. A GlaxoSmithKline-nak évi 2 milliárd dollár bevétele van az Augmentinből. A brit Prudential és a francia Axa biztosító 4,2 százalékkal, illetve 3,4 százalékkal gyengült.

Az FTSE Eurotop 300 index kosarának tagjai közül 262 cég árfolyama gyengült, és csupán 38-é emelkedett. A DJ Euro Stoxx 50 cége közül 41-nek az árfolyama gyengült. A legnagyobb árfolyamveszteségeket az egészségügyi, az energia- és az alapanyagszektor cégei szenvedtek el. Szinte egyedüli csoportként az autógyárak erősödtek. A DaimlerChrysler a piaci várakozások szerint csütörtökön, amikor majd közli negyedéves eredményeit, javítja éves nyereségkilátásait is, mert javulnak a Chrysler mutatói. Az autórészvény 2,7 százalékkal erősödött kedden délelőtt.

A Deutsche Telekom 2,7 százalékkal drágult. A német távközlési vállalat felügyelőbizottsága kedden ülésezik, és dönt, hogy marad-e vagy távozik posztjáról Ron Sommer, a cég sokat támadott vezérigazgatója. A Wall Street határidős indexeinek jegyzése jelentősen esett. Az SÚP 500-as index a szeptemberi határidőre 1,77 százalékkal csökkent, a Nasdaq 100 0,73 százalékkal esett szeptemberre.

A Dow Jones ipari átlag (DJIA) hétfőn 0,52 százalék mínuszban zárt, de napközben több mint 5 százalékos mínuszban is volt. Az SÚP 500-as index 0,38 százalékot gyengült, a Nasdaq Composite minden várakozásra rácáfolva 0,66 százalékkal erősödött. A délutáni európai kereskedelmet alapvetően befolyásolhatja egyebek közt a General Motors és a Merrill Lynch gyorsjelentése, valamint Alan Greenspan, a Federal Reserve elnökének közép-európai idő szerint 16.00-kor kezdődő beszéde.

(MTI)