Nehéz időszak az étterempiacon

Vágólapra másolva!
A jólfizető kuncsaftok lassú elmaradása miatt sorozatos üzletbezárásokra lehet számítani a vendéglátásban, ugyanis az utóbbi időben 20-30 százalékkal esett a vendégek száma. A szezonra való tekintettel azonban sok új üzlet is nyílik - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az étterempiac alanyainak egyfajta cserélődése figyelhető meg az utóbbi időben Magyarországon: sorozatosan mennek tönkre a hazai vendéglátóegységek, míg máshol új éttermek nyitnak ki - ám a szakma véleménye szerint az arányok egyre romlanak, és rövidesen üzletbezárások sorozatára lehet számítani.

Az étteremtulajdonosok körében további aggodalomra adhat okot, hogy módosulnak a vásárlási szokások. Az étkező vendégek közül egyre többen részesítik előnyben a bevásárlóközpontok gyorsbüféit a klasszikus éttermekkel szemben.

Az utóbbi hónapokban - a hazánkba látogató turisták számának csökkenése miatt - 20-30 százalékkal csökkent a vendégek száma, ami az évek óta amúgy is alacsony jövedelmezőséget tovább apasztja. A szakma szerint a tavalyi 7-8 százalékos nyereséget az idén (törvényes működés mellett) 4 százalékos veszteség követheti. Az okokat a túlkínálatban, a hátrányos gazdasági feltételekben és az elmúlt évek gyenge országmarketingjében kell keresni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: