A tárca szerint tartható a tervezett államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Júliusban - elsősorban az egyszeri nyugdíjemelés miatt - még jelentősen nőhet az államháztartás hiánya, amely a végleges adatok szerint az első félév végére már majdnem elérte az egész évre tervezett szintet. A pénzügyi tárca szakértői továbbra is úgy vélik, hogy a deficit 170 milliárd forinttal lesz magasabb a tervezettnél.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya június végéig 501,1 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 99,1 százaléka - közölte pénteken a Pénzügyminisztérium az első hat hónapról készített végleges összegzés alapján. A számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal.

Nem lepte meg a Pénzügyminisztériumot a magas első félévi államháztartási hiány, mert az államháztartás a választások idején is "zűrösnek" tűnt - mondta a tárca szóvivője. Máté Dániel hozzátette: továbbra is úgy vélik, hogy tartható a tervezettnél 170 milliárd forinttal magasabb államháztartási hiány, ami a bruttó hazai termék 4,2-4,3 százaléka.

Várfalvi István helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a hiány főként abból adódik, hogy az állami vagyonból származó bevételek mintegy 100 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől, míg a köztisztviselői bérek meléséből származó többletkiadás is mintegy 100 milliárd forint.

Várfalvi István elmondta, hogy júliusban még magas költségvetési hiányt várnak, mivel ekkor jelentős kiadási tétel lesz a kormány által vállalt nyugdíjkiegészítési program teljesítése. A 19 ezer forintos nyugdíj például 60 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetés számára.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a magasabb infláció hatására és az alacsonyabb gazdasági növekedés ellenére a bevételek az időarányosnál magasabbak. Ennek alapján reálisnak tűnik a várt költségvetési többletbevétel, ami megalapozza az új kormány által vállalt többletkiadásokat. Kiadási oldalon, így például a Magyar Fejlesztési Banknál az időarányosnál nagyobb kifizetések történtek eddig, így nem kell többletkiadással számolni. Az államháztartás egyetlen kérdéses pontja, az hogy az úgynevezett maradványösszegek miként alakulnak.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban: