Szeptemberi mélypontjuk közelében az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Jelentős áresést szenvedtek el Európa vezető részvényei a csütörtök délelőtti kereskedésben. A londoni tőzsde mutatója 5 éves mélyponton nyitott. A zuhanás kiváltó oka a Wall Street hatása volt, ahol a Nasdaq és az S&P 500-as mutató öt éves mélyponton zárt, a Dow Jones index pedig 3 százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

A New York-i esés egyenes következménye a napokban napvilágot látott újabb vállalti visszaéléseknek, illetve a cégek gyenge eredményvárakozásának, ami megtörte a befektetők kedvét, mondta a CNN Money-nak egy elemző, aki szerint akár egy évbe is beletelhet, amíg a bizalom helyreáll.

A Dow Jones index 9 havi mélyponton zárt, a Nasdaq technológiai papírokkal telített mutató és a Standard and Poor's 500-as indexe pedig ötéves mélypontra süllyedt. A Wall Streeten egyébként már harmadik napja folyik a nagymértékű eladás, a jelenlegi zuhanás is ennek a következménye, amit csak tetézett az, hogy leminősítették a General Motorst és a Fordot, és a Qwest Communications elismerte, hogy bűncselekmény alapos vádjával nyomozás folyik a cég ellen - írja a CNN Money.

Európában az egészségügyi, technológiai és médiarészvények gyengítették csütörtökön dél körül a tőzsdemutatókat. A közelmúltban menesztett vezérigazgató, Jean-Marie Messier távozására ugyan növekedni kezdett a Vivendi Universal részvények árfolyama, de az amerikai hatás visszájára fordította ezt: a papír 5 százalékkal gyengült, csakúgy, mint a Nokia és a gyógyszergyártó AstraZeneca. A 300 legnagyobb tőkeértékű európai tőzsdei cég alkotta FTSE Eurotop 300-as tőzsdeközi index 2 százalékkal esett, közel kerülve a tavaly szeptember 21-ei mélypontjához. A londoni értéktőzsde FTSE 100-as mutatója ötéves mélyponton nyitott, és dél körül 88 pontos veszteséget mutatott, míg a frankfurti Dax-30-as 0,7 százalékos süllyedéssel 4160 ponton járt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok

Korábban:

Tőzsdenyitás a Wall Streeten: szeptember 11. óta nem látott esés
(2002. június 26.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A gyufacímkétől az online-hirdetésig