A jövőben emelkedhetnek a kedvezményes lakáshitel-kamatok

Vágólapra másolva!
A lakáshitelek drágulásához, a jelzáloghitelezés visszaeséséhez vezetne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb - a piac által egyébként elképzelhetőnek tartott - kamatemelése. A régi szerződések ekkor is a korábbi feltételekkel futnak majd tovább, de csak a választott kamatperiódus fordulónapjáig.
Vágólapra másolva!

Egy újabb jegybanki kamatemelés esetén a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. is kénytelen lenne drágábban adni hiteleit, mivel a kölcsönök forrásaként kibocsátott jelzáloglevelek kamata ekkor kényszerűen megnövekszik - mondta a Napi Gazdaságnak Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója.

Éppen a kamatemelkedés miatt az FHB augusztusban csak egy kisebb, 10 milliárdos jelzáloglevél-sorozat kibocsátást tervezi, hogy annak kifutása gyorsabb legyen.

A kamatplafon feltörése a szakember szerint a hitelezést is visszavetheti. Az esetleges kedvezőtlen változás különféleképpen hathat az adósokra. A már megkötött szerződések kondíciói ugyanis csak kamatperiódusonként - egy vagy öt évente - módosíthatók. A jegybanki kondíciók további változása esetén azok járhatnak rosszul igazán, akik éppen a magasabb kamatok idején vesznek fel hiteleket vagy akiknek ekkor fordul a kamatperiódusa és átárazódik a hitelük.

Akik azonban ki tudják várni, amíg a kamatok újra csökkennek, azok kedvezőbb kondícióval vehetnek fel - persze csak később - hitelt. Akik mindenképp most szeretnének kölcsönhöz jutni, azoknak kemény fejtörést okozhat, hogy egy- vagy ötéves periódust válasszanak-e. Magasabb vagy éppen átmenetileg befagyott kamatokon az ötéves kamatperiódust választók ugyanis kimaradnak a kamatcsökkenésekből, ám ha valaki hosszabb távú kamatemelkedésre számít, akkor ez a stratégia a megfelelőbb. A döntést nehezítheti, hogy a választott periódus a szerződés ideje alatt nem módosítható.

A jelzálogbankok vezérei viszont akkor aggódhatnának, ha a kamatemelkedés hosszabb távú trenddé válna. Amennyiben ez így lesz és az állam a kamatok alacsonyan tartása miatt mégis magasabb támogatást adna, az a büdzsében jelentkezne többletteherként - fejtette ki Gyuris.

Az FHB nemcsak saját maga, hanem partnerbankokon keresztül is hitelez. Ebben a formában - kamatnövekedés esetén - az FHB mindegyik partnerbankjával külön-külön tárgyalásokon állapítja meg a hitelek új kondícióit. Ennek során elméletileg az is lehetséges, hogy a kereskedelmi bankok - akár saját kamatprémiumuk egy részéről ügyfeleik javára lemondva - kevésbé érvényesítsék a változó árakat.

(MTI)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(Az Üzleti Negyed melléklete)