MNB: 50 bázispontos kamatemelés

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács (MT) 50 bázisponttal 9,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. Az MT legutóbb május 22-dikén emelte az alapkamatot, akkor is ötven bázisponttal, 9 százalékra.
Vágólapra másolva!

A piaci várakozások megoszlottak a kamatemeléssel kapcsolatban: a Napi Gazdaság által megkérdezett nyolc szakértő közül négyen mondták azt, hogy a jegybank emelni fog a kéthetes refinanszírozási kamaton.

A kamatemeléssel a jegybank a piaci bizonytalanság oldásához kívánt hozzájárulni, de a lépést alapvetően a forint gyengülése, illetve a lengyel és a dél-amerikai pénzügyi helyzet indokolta - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond.

A kamatemelés mellett érvelő szakértők szerint a forint további gyengülése a múlt heti rossz makrogazdasági adatok és a rendkívül gyenge exportot sugalló folyó fizetési mérlegadatok után egyre égetőbb az új kormány által is sürgetett gazdaságpolitikai irányváltás megvalósítása érdekében.

Ez törést jelenthet az inflációs pályában, ám ismét növekedési pályára állíthatja a gazdaságot, a Daewoo Értékpapír Rt. elemzője, Palánkai Gábor szerint. A szakértő úgy véli: a döntés inkább a részvénypiacnak kedvező, a kötvénypiacon a kamatemelés rövidtávon mindenképpen eladási hullámot generál.

Az MT értékelése szerint a forint árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt gyengüléséhez a nemzetközi befektetők kockázati prémiumelvárásainak növekedése is hozzájárult. Az árfolyam alakulását és a 2002. második felében és 2003-ban várható gyorsuló gazdasági növekedést is figyelembe véve az MT azért tartotta a szigorítást szükségesnek, hogy 2003 végére az infláció ne haladja meg a 4,5 százalékot.

A forint számottevően gyengült, az euró az elmúlt hetekben húsz nap alatt 10 forintot drágult, a június 11-ei 241 forintos szinthez képest hétfőn az ára 251 forint lett.

Járai Zsigmond szerint a Pénzügyminisztériummal, illetve a pénzügyminiszterrel nagyon jó az együttműködés. A pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata, amely szerint le kell faragni a következő években a költségvetés, illetve az államháztartás hiányát, kifejezetten megelégedéssel töltötte el a jegybank vezetését, a Monetáris Tanácsot, mondta Járai. A Pénzügyminisztérium által bemutatott gazdasági pálya, amely a következő négy-öt évre szól, hasonlóan pozitív fogadtatásra talált a jegybankban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Megosztott a piac a kamatdöntés előtt
(2002. július 8.)