Megosztott a piac a kamatdöntés előtt

Vágólapra másolva!
Két részre szakadt a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci szakértők csoportja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői kamatdöntésével kapcsolatban. Nyolc makroelemző közül négy biztosra veszi, hogy a jegybankárok legalább 50 bázisponttal emelik az alapkamatot, négy pedig arra szavaz, hogy feltehetően változatlan marad a kamatszint. Legutóbb május végén emelkedett az alapkamat, ekkor az MNB a fokozódó inflációs nyomásra hivatkozva 50 bázisponttal, 9 százalékra növelte azt.
Vágólapra másolva!

A monetáris kondíciók szigorítását valószínűsítők közül hárman 50 bázispontos emelést várnak, de akad olyan szakértő is, aki a 100 bázispontos többletet sem tartja kizártnak. Az elemzők szerint a kamatszint emelését elsősorban a forint gyengülő árfolyama, illetve a kedvezőtlen makrogazdasági adatok teszik szükségessé.

Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője úgy véli, hogy a napokban kialakult 250 forintos euróárfolyam mellett nem érhető el a 2003 végére kitűzött inflációs célsáv felső szélét jelentő 4,5 százalékos fogyasztói árindex sem, azaz az MNB-nek lépnie kell. A szigorítás mellett szól az is, hogy a piac 0,5 százalékpont kamatemelést már beárazott a kötvényárakba - mutatott rá Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője.A kamatszint változatlanságára számító szakértők között nincs egyetértés a jegybankárok feltételezett motivációit illetően.

Kovács György, a DZ Bank elemzője szerint a legutóbbi kamatemelés óta nem látott napvilágot olyan makrogazdasági adat, amely a kölcsönzés költségeinek emelését indokolná, a jövő év végi inflációs cél elérésére a jelenlegi feltételek mellett is van esély. Másképp vélekedik Nyeste Orsolya, a Postabank közgazdásza, aki szerint fundamentálisan ugyan indokolt lenne a kamatemelés, de feltételezhető, hogy az MNB döntéshozói inkább megvárják a Pénzügyminisztérium álláspontját a középtávú makrogazdasági pályával kapcsolatban.

Akad olyan szakértő is, aki úgy véli, hogy a jegybanknak ugyan minden oka meglenne a kamatok feljebb vitelére, a monetáris szigorítás eme fegyverét azonban kritikusabb időkre tartogatja az MNB, így ma még nem veti be.

(MTI)

Ajánlat:

MNB