Pálinka csak tiszta forrásból

Vágólapra másolva!
Az uniós irányelveknek megfelelően módosított Magyar Élelmiszerkönyv július 1-jétől hatályos előírásai szerint "pálinka" elnevezéssel csak a százszázalékos gyümölcspárlatból készült italokat lehet forgalomba hozni - írja pénteki számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A szigorítást maguk a gyártók kezdeményezték, azzal a céllal, hogy az uniós csatlakozás után növeljék a magyar pálinka piaci értékét. Az unióban ugyanis más nemzeti szeszes italok - például a francia calvados vagy a görög uzo - is védelmet élveznek.

A módosítás következtében az év végéig át kell majd keresztelni azokat az italokat, amelyek etilalkoholt és aromát is tartalmaznak, hiszen ezek már nem árusíthatók "pálinka" elnevezéssel.

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szigorú ellenőrzést ígér, bár egyelőre csak az országos Borminősítő Intézet rendelkezik azzal a mágneses magrezonancia-műszerrel, amellyel pontosan meg lehet állapítani az alkohol eredetét. A vásárlók azonban az ár-összehasonlítás módszerével minden bizonnyal a jövőben is egyértelműen meg tudják majd különböztetni az igazi és a mű pálinkát, a gyártóknak pedig csak a fantáziájukra van bízva, hogy milyen új köntösben forgalmazzák régi portékájukat.

(Üzleti Negyed)