Kasza: kevés búzát arattak Szolnokban

Vágólapra másolva!
Az aratásra váró 120 ezer hektár őszi búzából több mint 50 ezer hektáron már betakarították a termést Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mondta a megyei földművelésügyi hivatal vezetője, Kasza Antal. A gabonatermesztés Magyarországon nem nyereséges 1998 óta.
Vágólapra másolva!

A búza terméshozama alacsony, a tavalyi 4,1 tonnás átlagterméshez képest az eddigi mérések szerint 2,5 tonna hektáronként, a minősége azonban jónak mondható; a gyorsmérések eredményei ugyanis a búzánál közel 30-as sikértartalmat és 13 százalék körüli fehérjetartalmat mutatnak, mondta Kasza Antal.

Az idei aratást már június közepén meg kellett kezdeni az Alföldön, amit több kedvezőtlen jelenség előzött meg. Az alacsony terméshozamokért az idei év nyárias, szinte csapadékmentes tavaszi időjárása a felelős. Az általános csapadékhiány a növények fejlődését nagymértékben hátráltatta, hiszen a kalászosok szemképződéséhez rendkívüli módon hiányzott a megfelelő mennyiségű víz, a szakemberek szerint.

A tavalyi évet leszámítva, 1998 óta a gabonatermesztés nem nyereséges, a bevételek éppen csak fedezni tudják a gazdálkodók költségeit.

A vetésszerkezet megváltoztatásával jövedelmezőbbé lehetne tenni az ágazatot. Ahhoz azonban, hogy a gazdák változtassanak, ismerni kellene, hogy az új agrárrendtartás középtávon mely növények termesztését részesíti előnyben, mondta az agrárszakember.

(MTI)

Ajánlat:

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Korábban:

Az aszály drágulást okozhat a gabonapiacon
(2002. május 10.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek