Csalóka javulás az északír gazdaságban

Vágólapra másolva!
Két nehéz év után úgy tűnik, magához tért Észak írország gazdasága - írta elemzésében a BBC. Gazdasági szakértők szerint azonban a növekedés csalóka, a tartomány gazdasági fejlődése ugyanis még mindíg túl lassú ahhoz, hogy felzárkózhasson Nagy Britannia fejlettebb területeihez.
Vágólapra másolva!

A jelentés szetrint Észak Írország gazdasága szerencsésen kimaradt a világon végigsöprő globális recesszióból. A PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint az északír gazdaságot az mentette meg a nemzetközi válságtól, hogy sikerült közberuházásokkal ellensúlyozni a nemzetközi recesszió miatt kieső tőkét. Az is sokat számított, hogy Nagy Britannia egészének gazdasági mutatói sokkal jobbnak bizonyultak a 2001-es év során, mint azt az év eleji pesszimista elemzések előrejelezték.Az elemzők szerint ennek következtében Észak-Írország 2 százalékos gazdasági növekedésre számíthat 2002-ben.

Nem elég

Ahhoz, hogy a tartomány felzárkózhasson Nagy Britannia gazdaságilag fejlettebb területeihez, a Pwc szerint legalább évi stabil 3 százalékos GDP növekedésre lenne szükség az évtized végéig. Csak ilyen mutatók mellet lehetne magas színvonalon stabilizálni a közszféra - jelenleg meglehetősen rogyadozó - szolgáltatásait. "Az évi 2 százalékos növekedés jó, de egyszerűen nem elég" - nyilatkozta a BBC-nek a vállalat vezetője, Stephen Kingon.

Derűlátó vállalatok

A felmérésbe bevonták Észak Írország 300 vezető vállalatát. Bár a legtöbb vállalat növekedést vár az elkövetkező évtől, az általános növekedés kilenc éve nem látott mélyponton van. Az azonban kedvező, hogy egyre több vállalat - különösen a nagy cégek - helyzete stabilizálódik az utóbbi évekhez képest. Az újra insatbillá váló politikai helyzet és a lassú GDP-növekedés csökkentették a nemzetközi befektetési kedvet a tartományban, így a gazdaság bővülési üteme tovább mérséklődhet.

A tartomány számokban

A GDP tavaly 2,1 százalékal nőtt, míg a brit gazdaság 2,2 százalékkal bővült. A foglalkoztatottság 0.6 százalékkal nőtt, ez a 2000 évben produkált növekedésnek csak a fele, de a tartományban még így is jobb a helyzet, mint Nagy Britannia egészében. A munkanélküliséget 0,5 százalékkal sikerült csökkenteni, jelenleg a mutató 6,3 százalékon áll. Bár az átlagbérek 4,1 százalékkal nőttek, még mindig a legalacsonyabbnak számítanak a régióban.

Az elemzők szerint a legnagyobb probléma, hogy befektetési szakadék húzódik Észak Írország, és Nagy Britannia többi tartománya között. Ha a szakadékot nem sikerül megfelelő befektetésekkel "feltölteni", és továbbra sem áramlik tőke a tartományba, az akár a létfontosságú szolgáltatások összeomlásához vezethet.

(Üzleti Negyed)