Volt KGB ügynökök a hitelbírálók Oroszországban

Vágólapra másolva!
A szovjet időkben akár 10 millióan is várólistán lehettek, hogy állami lakásokhoz jussanak, írja a BBC. Manapság egyre több lesz a magántulajdon a volt szocialista országban, és robbanásszerűen megugrott a jelzálogkölcsönök száma. A hitelbírálat viszont nem egyszerű egy olyan országban, ahol a bankszámlák helyett a lakosság zömének készpénzben vannak a tartalékai.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt esztendőben 1200 lakást vettek Oroszországban jelzálogkölcsön segítségével. Ez nem tűnik túl nagy számnak egy 150 milliós országban, de ahhoz képest robbanásszerű növekedésnek számít, hogy 2000-ben mindössze 200 lakást vásároltak így, a BBC News szerint.

A legnagyobb jelzáloghitelező Oroszországban a Delta Credit, amely a tavalyi jelzálogkölcsönök 80 százalékát adta ki. A cég elnöke, James Cook szerint a piac növekedése hosszú távon biztosított. A Delta Credit a Delta-csoport tagja, amit az Egyesült Államok nemzetközi fejlődést elősegítő szervezete, a United States Agency for International Development (USAID), hozott létre Oroszországi beruházások elősegítésére, az amerikai-orosz befektetési alapon (U.S.-Russia Investment Fund) keresztül.

Ha csak Moszkvát és a környező régiót nézzük, egy Lengyelországét megközelítő lakosságot kapunk, mondta az elnök. Ha ezeknek az embereknek csak egy százaléka vesz fel jelzálogkölcsönt, ez egy 60 milliárd dolláros piaci értéket képvisel Cook szerint.

A nemzetközi átlaghoz képest igencsak magasak az Oroszországban 10 éves futamidőre 14 százalékos kamattal felvehető jelzáloghitelek, írja a BBC. Egy moszkvai ingatlancég, a PMC szakembere, Kirill Sztaradubcsev szerint ez azért nem meglepő, mert egy év alatt 18 százalékkal emelkedtek az ingatlanok árai Oroszországban.

Az elenyésző számú hitelfelvétel annak is köszönhető, hogy a szocializmus volt fellegvárában a készpénz az úr, és nagyon kevés embernek van hitelkártyája, vagy bankszámlája, írja a BBC. Ez a hitelbírálatot is megnehezíti, hiszen a folyósító intézetnek meg kell győződnie arról, hogy az ügyfél képes kiegyenlíteni tartozását. Amikor a Szovjetúnió felbomlott, nagyon sok KGB ügynök a bankszektorban keresett állást, mondta James Cook.

"A hitelbírálat azt jelenti, hogy a volt KGB-ügynökök teljesen átvilágítják az ügyfelet. Tehát hitelezőként sokkal nyugodtabbak lehetünk ügyfelünk hitelképességéről, mint a nyugati pénzintézetek. Néha a szükségesnél sokkal többet is megtudunk" - mondta James Cook.

Átlagosan három hét alatt kell el egy lakás Oroszországban, ezért a jelzáloggal kapcsolatos papírmunkát gyorsan kell elvégezni, különben a leendő vásárlót még megelőzi valaki, aki egy táskányi készpénzzel fizet - írja BBC News.

(Üzleti Negyed)