Budapest továbbra is a legolcsóbb városok között

Vágólapra másolva!
Az Economist Intelligence Unit (EIU) félévente elkészített listáján Budapest a 118. helyen áll a megélhetési költségek alapján, és ezzel a magyar főváros még mindig a legolcsóbb metropoliszok közé tartozik. A rangsort - évek óta folyamatosan - Tokió vezeti, megelőzve Oszakát és Hong-Kongot - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A londoni kutatóintézet évente kétszer közzétett listája támpontot nyújt a vállalatoknak, hogy külföldre küldött munkatársaik milyen megélhetési költségekre számíthatnak. A legfrissebb listából kiderül, hogy Budapesten feleannyiba kerül az élet, mint például New Yorkban, ugyanakkor az amerikai metropolisz árai 30 százalékkal maradnak el a legdrágább várostól, Tokiótól.

Az Európai Unió fővárosai a viszonylag olcsó városokhoz tartoznak, közülük a legdrágább Párizs, a legolcsóbb pedig Lisszabon. Európa egészében a legdrágább főváros továbbra is Osló, ahol nagyjából a New York-i szinten vannak a megélhetési költségek.

Európában egyébként Budapestnél csak Belgrádban és Bukarestben alacsonyabbak a költségek. Az Egyesült Államokon belül New York a legdrágább, és Atlanta a legolcsóbb város, míg Dél-Amerikában a korábbi listavezető Buenos Aires helyett az ecuadori főváros, Quito vezet.

A listán egyébként a két legnagyobb változást a zimbabwei főváros, Harare és Buenos Aires produkálta, az előbbi a 120. helyről a 4.-re ugrott, utóbbi pedig a 22. helyről a 120. helyre került. A változás mindkét esetben árfolyam-problémákra vezethető vissza. A zimbabwei főváros drágulását az okozta, hogy a kormány szigorúan tartotta a helyi valuta dollárhoz kötött árfolyamát, míg az infláció 100 százalék fölé ugrott, Buenos Aires esetében pedig a peso értékvesztése okozta a visszaesést.

A legszélsőségesebb képet az ázsiai fővárosok mutatják, ugyanis innen került ki a lista első három helyezettje, illetve az utolsó helyen álló Teherán is, ahol negyedannyiba kerül a megélhetés, mint az első helyezett Tokióban. Érdekes, hogy Afrika legfejlettebb országának, Dél-Afrikának két városa, Johannesburg, és Pretoria az olcsó afrikai városok közé tartoznak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EIU