Brazília: fenyegető gazdasági válság a vb árnyékában

Vágólapra másolva!
Visszaminősítette a brazil szuverén adósságot a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő, amely szerint a legnagyobb latin-amerikai gazdaság az októberi elnökválasztások előtt egyre nehezebben birkózik meg 250 milliárd dollárra rúgó adósságával. Szakértők szerint egyre inkább fenyeget egy, az argentin-válsághoz hasonló helyzet kialakulása. A brazil nemzeti valuta, a reál árfolyama kedden történelmi mélypontra esett vissza.
Vágólapra másolva!

A bejelentés szerint a hosszú futamú szuverén devizaadósság eddigi BB mínusz besorolása B pluszra romlik; ez már négy fokozattal alacsonyabb a még éppen befektetésre ajánlott BBB mínusznál.

A brazil adósság piaci árfolyama meredeken zuhant az elmúlt hetekben, s a kamatok három éve nem látott szintre emelkedtek, ami erősen növeli a 250 milliárd dollárra becsült devizaadósság költségeit, mivel a piac aggódik Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökjelölt esetleges győzelme miatt az októberi választásokon. A Wall Street szívesebben látná, ha José Serra kormánypárti jelölt kerülne az államfői székbe, mert tőle nagyobb eséllyel várják a jelenlegi elnök szabadpiaci reformpolitikájának folytatását - írta a Reuters.

A Standard and Poor's az új osztályzatra is negatív kilátást adott, ami a további leminősítést valószínűsíti.

A Moody's Investors Service a múlt hónapban változtatta negatívra a brazil adósságra érvényben lévő B1 szintű - az új S and P-osztályzattal megegyező - besorolás kilátását.

Brazíliában egyébként a korábbi 3,25 százalékos éves inflációs cél 4 százalékra módosult. aA kamatcsökkentések hírére pedig a részvények-árfolyamok emelkedni kezdtek a Sao Paolo-i Értéktőzsdén.

Az alacsonyabb kamatok ugyan hozhatnak néhány szavazatot Jose Serra-nak, a kormányoldal jelöltjének az őszi elnökválasztásokon, de önmagukban nem adhatnak megoldást Brazília növekvő gazdasági problémáira - vélik a szkeptikusok.

A gazdasági válságba sodródott szomszédhoz, Argentínához hasonlóan Brazília is súlyos gazdasági válságba kerülhet. Ennek hatása azonban sokkal komolyabb lenne - állítja a WestLB Research - ugyanis az argentin válság alkalmával a nemzetközi piacok lényegében sértetlenek maradtak, egy brazil-válság esetén azonban más lenne a helyzet.

A befektetők ugyanis hajlamosak Brazíliát egynek tekinteni egész Latin-Amerikával, ráadásul az ország gazdaság csaknem kétszerese az argentin gazdaságban, és az Európai Unió, az Egyesült Államok, valamint Japán Brazíliába irányuló exportja háromszorosa az Argentínába irányulónak.

Kedden egyébként a brazil nemzeti valuta, a reál árfolyama rekord mélységre süllyedt a dollárhoz viszonyítva, tovább növelve a kontinensnyi ország gondjait.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Argentína: fontos lépés az IMF-hitelek felé
(2002. május 31.)