Vegyes életbiztosítást kötnek a legtöbben 

Vágólapra másolva!
Személyre szóló biztosítással a hazai felnőtt lakosság 38 százaléka rendelkezik. Legtöbbjük egy biztosítási szerződést kötött, míg kettőt 13, hármat vagy többet pedig 5 százalékuk, állapítja meg a GfK Piackutató Intézet szokásos negyedévi felmérése a biztosítási piacról. Valamilyen életbiztosítással a 15 évnél idősebb lakosság 33 százaléka rendelkezik. Legnépszerűbb a vegyes életbiztosítás, majd az elérésre szóló, kockázati, illetve befektetéshez kötött életbiztosítás következik.
Vágólapra másolva!

A felnőtt népességet reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével végzett kutatás kimutatta, hogy a többi személyre szóló biztosítás közül nyugdíjbiztosítást a válaszadók 10 százaléka kötött. A magán balesetbiztosítás és utasbiztosítás részaránya 5-5, míg a magán betegbiztosításé 2 százalék.

A vegyes életbiztosítás az átlagot meghaladó mértékben jellemző a 20-45 évesekre, középfokú végzettségűekre, havi nettó 80 000-150 000 forint jövedelmű háztartásokban élőkre, illetve budapestiekre és 50 000 lakosúnál nagyobb vidéki városokban lakókra. Az elérésre szóló életbiztosításnál felülreprezentáltak a 30-50 évesek, érettségizettek és diplomások, magasabb jövedelmű háztartásokban, továbbá 20 000 lakosúnál nagyobb városokban élők.

A kockázati életbiztosítás legelterjedtebb a 30-55 éveseknél, szakmunkásképzőt vagy gimnáziumot végzetteknél, havi nettó 120 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban és a vidéki városban élőknél. A befektetéshez kötött életbiztosításnál felülreprezentáltak a 25-50 évesek, érettségizettek, havi nettó 100 000-190 000 forint közötti jövedelmű háztartásban és 20 000 lakosúnál nagyobb vidéki városban élők.

A felmérésből kiderül, hogy a háztartások 66 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással. Az összes magyarországi háztartás 55 százaléka kötött lakás- vagy otthonbiztosítást, 36 kötelező gépjármű felelősség-biztosítást, 8 százalék pedig Cascót.

A kérdésre, hogy az elkövetkező két év során szándékozik-e biztosítást kötni, a válaszadók 48 százaléka válaszolt igennel. Figyelemre méltó, hogy háromnegyed részüknek már most is van valamilyen biztosítási szerződése. Legtöbben lakás- vagy otthonbiztosítást kötnének, majd sorrendben az elérésre szóló életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, továbbá a vegyes életbiztosítás következik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek