Kreatív könyvelés gyanúja a Vivendinél is

Vágólapra másolva!
Néhány óra alatt elveszítette piaci értékének harmadát a világ második legnagyobb médiacége, a Vivendi. A vállalalt papírjainak árfolyama azután kezdett zuhanni, hogy a francia Le Monde állítása szerint a Vivendi kreatív könyvelési technikával 1,5 milliárd euróval növelte tavalyi nyereségét, és a Moody's hitelminősítő bóvli kategóriába sorolta a vállalat adósságát.
Vágólapra másolva!

A francia Le Monde címlapján számol be arról, hogy a Vivendi kreatív könyvelési technikát alkalmazva 1,5 milliárd euróval növelte tavalyi nyereségét. A lap állítása szerint a médiacég könyveiben ekkora összeg szerepel a brit fizetős tévécsatorna, a BSkyB részvényeinek eladásából származó bevételként. Az Európai Bizottság ugyanis korábban ahhoz kötötte a Vivendi-Seagram fúzió engedélyezését, hogy a francia cég eladja a brit televízióban meglévő részesedését. A részvények 96 százalékát azonban nem értékesítették, azok egy pénzügyi közvetítő vállalatnál vártak sorsukra. A Le Monde írása felhívja a figyelmet arra, hogy a francia számviteli szabályok tiltják ennek a könyvelési módszernek az alkalmazását. A lap beszámolója szerit a kreatív könyvelési technikát többek között az Enron-ügy nyomán megszűnt Andersen könyvvizsgáló javasolta a társaságnak.

A Le Monde-nak név nélkül nyilatkozó francia felügyeleti illetékesek szerint a Vivendi a könyvelési technika alkalmazásával egyszerre kívánt profitálni a francia és az amerikai számviteli rendszer kínálta előnyökből és a brit adókedvezményekből.

Bóvli kategóriában a Vivendi-részvények

A könyvelési botrány kirobbanásától függetlenül a Moody's hitelminősítő bóvli kategóriába sorolta a Vivendi hosszú távú adósságát, méghozzá további leminősítést valószínűsítő kilátással - adta hírül a Wall Street Journal.

A Moody's indoklása szerint kétséges, hogy a világ második legnagyobb médiacége képes-e visszafizetni adóságait. A hitelminősítő úgy ítéli meg, hogy a vállalat esetleges üzletrész-értékesítésekkel sem csökkentheti tartozásait, mert az üzletrészekre valószínűleg nem talál vevőt.

Zuhanás

A lesújtó hírek nyomán kedden eddig négyszer függesztették fel a Vivendi-papírok kereskedését a párizsi értéktőzsdén. Kora délután, a legutolsó felfüggesztéskor a részvények árfolyama 34,3 százalékos csökkenés nyomán 15,7 euró volt.

Kedd reggel, a későbbi eseményektől látszólag függetelnül Jean-Marie Messier, a Vivendi vezérigazgatója egy lapinterjúban közölte: az igazgatóság nyomásának engedve még ezen a héten lemond.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban: