A felnőttek 43 százalékának van megtakarított pénze

Vágólapra másolva!
Bár hosszú hónapok óta csökken a lakosság megtakarítási kedve, valamennyi spórolt pénzzel a felnőttek 43 százaléka rendelkezik. Valamivel több közöttük a férfi, mint a nő, életkor szerint pedig a 40-59 évesek aránya haladja meg az átlagot - állapította meg a GfK Piackutató Intézet felmérése.
Vágólapra másolva!

A magasabb iskolai végzettség és a kedvezőbb jövedelmi helyzet a takarékoskodást is erősen befolyásolja. Például a diplomások 57 százalékának van megtakarított pénze, míg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek közül csak 31 százaléknak. A lakóhely nagysága szempontjából a 20-50 ezer lakosú városok lakói a "legspórolósabbak", utánuk a budapestiek következnek.

A legtöbben a váratlan kiadásokra tesznek félre, második legfontosabb célnak gyermekeik jövőjét, majd a lakás vagy más ingatlan vásárlását, illetve a nyugdíjas- éveket nevezték meg. A váratlan kiadásokra különösen az 50 éven felüliek gondolnak. A gyerekek jövőjéről való gondoskodás különösen a 40-49 éveseket, a vidéki nagyvárosban élőket és a dunántúliakat motiválja.

Lakásra, ingatlanra az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben gyűjtenek a 20-39 évesek, az érettségizettek, és a havi százezer forintnál többet keresők. A nyugdíjaséveket tartják szem előtt az 50-59 évesek, az egyetemet végzettek, valamint a 2-20 ezer lakos közti települések lakói.

Érdekes, hogy a szóban forgó megtakarítási célok főleg a férfiakat motiválják. A nők egyetlen szempontnál vannak többségben: ők a gyerekek jövőjére nagyobb arányban gyűjtenek.

A válaszadók kétharmada forintbetétben, 20 százaléka készpénzben tesz félre, míg életbiztosításba a megkérdezettek 16 százaléka fekteti pénzét. Ez utóbbi számarány a betéti kamatok csökkenése miatt a közeljövőben nő majd. A kutatás szerint legtöbben (36 százalék) egy évre kötik le betéteiket, míg 16-16 százalékot jelöltek meg azok, akik egyhavi - esetleg ennél is rövidebb - időre vagy negyedévre, illetve fél évre kötnék le a pénzüket.

Az optimális megtakarítási, befektetési forma kiválasztásánál a megkérdezettek számára a legfontosabb a biztonság volt. A válaszadók 52 százaléka jelölte meg ezt az első helyen. Második helyre sorolták, hogy a befektetés bármikor hozzáférhető legyen, és csak a harmadik legfontosabb szempont volt a hozam nagysága.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: