Államosíthatják a France Télécomot

Vágólapra másolva!
Megfontolja a France Télécom távközlési szolgáltató újraállamosítását a cégben többségi résztulajdonos francia kormány, ha a vállalat piaci megítélése nem javul - írta hétfői tengerentúli kiadásában a Financial Times. A hírt előbb megerősítette, majd rögtön cáfolta a francia kabinet; a cáfolat megjelenése előtt majdnem 30 százalékkal drágultak a cég részvényei.
Vágólapra másolva!

A brit gazdasági napilap forrásai szerint a lépés megoldást jelentene a 61 milliárd eurós adóssággal küszködő vállalattal szembeni befektetői bizalmi válságra.

A France Télécom piaci tőkeértéke a 2000 márciusi 250 milliárd eurós csúcsról 10 milliárd euróra olvadt; részvényeinek árfolyama 10 euró alatt mozog az 1997-es 27,75 eurós kibocsátási ár után. Az árfolyam csak az idén 79 százalékkal zuhant.

A Financial Times szerint a cégből a piacon lévő 44 százalék ára most mintegy 4,5 milliárd euró lenne, alig több mint a fele annak a 8 milliárd eurónak, amellyel az államnak az adóssághegy csökkentésére tervezett, 14-15 milliárd euró közötti zártkörű részvénykibocsátásba be kellene szállnia.

A lap újraállamosítási hírét a francia pénzügyminisztérium szóvivője a Reutersnek először meg erősítette, mire a részvény 27 százalékkal drágult. Később azonban a tárca másik szóvivője már cáfolta az értesülést, mondván: a piacon lévő részvények állami visszavásárlása nincs napirenden, a kormány "jelenleg nem gondolkodik az újraállamosításban".

A távközlési részvény árfolyama a cáfolat után, hétfőn késő délelőtt 11,19 euró volt a Euronext-tőzsdén; ez 18,66 százalékos árfolyam emelkedést jelentett.

(MTI)

Ajánlat:

France Télécom