<P class="MsoNormal">Óriási árkülönbség a biztosítások között

Vágólapra másolva!
Óriási árkülönbségek alakultak ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán. A fővárosban a legolcsóbb AXA és a legdrágább Garancia között például negyedévente 10 ezer forint a különbség, ami éves díjban 40 ezer forint megtakarítást, illetve többletki-adást jelent a népautónak számító Suzuki esetében.
Vágólapra másolva!

Az autóbiztosítással ugyanúgy vannak az emberek, mint bármi más vásárlással: amit megszoktak vagy amihez kevés utánajárással lehet hozzájutni, azt inkább megveszik. Pedig érdemes szétnézni a piacon: egy Suzuki kötelező felelősségbiztosításán akár évi 40 ezer forint is megspórolható.

Aki új autót vásárol, a biztosítást rendszerint a szalonban köti, és nem tudja, hogy vajon olcsón vagy drágán vásárolta meg a szolgáltatást. Mások ragaszkodnak az ismert ügynökhöz, aki értelemszerűen mindig az ő biztosítójához viszi az ügyfelet. A kötelező felelősségbiztosítás díja ugyan előre kalkulálható a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján, de ez "fáradságos munka", ugyanis a MABISZ-tól az egyes biztosítók honlapjaira jutunk.

Így minden egyes autósbiztosítónál meg kell adni az adatokat, majd a számítások eredményét rangsorba rendezve láthatjuk, hogy ki a drága és ki az olcsó. Ennél egyszerűbb, ha a netrisk honlapját keressük fel. Itt egy adatmeg-adással megkapjuk a negyedéves, illetve az éves díjat, ráadásul - a legolcsóbbtól a legdrágábbig - sorrendbe rendezve.

Táblázatunkban olyan sorrendben következnek a biztosítók, ahogyan ez év márciusának végén az díjbevételük alakult (csak az egymilliárd forintnál nagyobb díjbevételt elért társaságokat vettük számításba). A piacon "döntő fölényben" van az Allianz Hungária, ugyanis a díjbevétel több mint fele (az első negyedévben 21,9 milliárd forintból 11,6 milliárd) hozzá érkezett. Szakértőnk úgy vélte, hogy a második negyedévben a piacon helycserére nem került sor a biztosítók között.

Budapesten a piacvezető társaság nem a legolcsóbb, alulról számolva a harmadik helyen áll. Aki az AXA-t választja (ez a cég a legolcsóbb), évi 12 ezer forintot tud megtakarítani. Relatíve legnagyobb piaci növekedést az Argosz ért el egy év alatt, de ez a fővárosi díjában nem látszik, itt csak a második legolcsóbb a sorban.

Vidéken teljesen más a helyzet. Nagyvárosként Debrecennel számoltunk, és itt már az Argosz díja a legkedvezőbb. Az Allianz Hungária a második helyre szorult. Kettejük között mintegy évi hétezer forint a különbség. A községeknél is ugyanez a sorrend, de az éves díj különbözete már több mint 14 ezer forint az Argosz javára.

Az adatokból azért levonható az a következtetés, hogy az olcsóbb szolgáltatásról tudnak az autótulajdonosok (ha nem is mindenki). Legalábbis az Argosz Biztosító térnyeréséről erre lehet következtetni. A túlsó póluson is igaz azonban, hogy ami kirívóan drága, abból kevesebbet vesznek az autósok. Az OTP Garancia Budapesten és a községekben is a legdrágább. Egy év alatt sikerült is lecsúsznia a harmadikról a negyedik helyre. Például a fővárosban a legolcsóbb AXA és a legdrágább Garancia ajánlata között éves szinten 40 ezer forint a különbség.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Kalkulája ki ön is a cascoját az Üzleti Negyed kalkulátorával!

Kalkulálja ki ön is a kötelező biztosítását az Üzleti Negyed kalkulátorával!

Korábban:

Lehet spórolni a cascón
(2002. május 24.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák