Több lesz idén a dinnye

Vágólapra másolva!
A tavalyinál jobb minőségű, és talán valamivel nagyobb mennyiségű dinnyetermés várható az idén - jelentette be Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A dinnyeszezon előtt tanácskoztak termelők, kereskedők, fajtaforgalmazók, valamint az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet képviselői a Békés megyei településen. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a tavalyi mintegy 180 ezer tonna után, az idén 180-200 ezer tonnás dinnyetermésre számítanak a szakemberek.

Optimizmusukat a megfelelő fajtaválasztásra és az eddigi jó időjárásra alapozzák, hiszen a vetésterület változatlanul 9-10 ezer hektár. Mártonffy szerint a közel 200 ezer tonnás termésnek mintegy fele, 100 ezer tonna dinnye találhat felvevőpiacra külföldön az idén, akárcsak tavaly.

A magyar export Csehországba, Lengyelországba, Németországba és a balti, illetve skandináv országokba irányul. A hazai dinnye magyarországi piaci pozíciót idén is védővámmal javítják, amely július elsejétől lép életbe - tette hozzá a szakember.

Az ország négy dinnyetermő vidékéről - Ormánság, Jász-hevesi térség, a nyírségi térség és a medgyesi térség - a terméktanács tanácskozására összegyűlt szakemberek előtt Nagy Béla, a település polgármestere hangsúlyozta: jogi szabályozás szükséges a piaci viszonyok rendbetételére, mert a hozzá nem értő kereskedők rengeteg kárt okoznak nem csak a termelőknek, de a szakavatott forgalmazóknak, és a nemzetgazdaságnak is.

(MTI)

Korábban:

Kevés a dinnye, ezért drága
(2001 augusztus 3.)

Nem hiányzik a könyvtárából?