A kormány megvonta az MFB-hitelek árfolyam-garanciáját

Vágólapra másolva!
Sem a diákok által felvett hitelt, sem a Diákhitel Központ Rt.-t nem érinti az a kormányhatározat, amely megszünteti a diákhitel forrásául szolgáló - a Magyar Fejlesztési Bank által idén felvett - 28 milliárd forintos (és a korábbi) hitel árfolyam-garanciáját. A határozat a banknak jelent többletkockázatot, bár az is előfordulhat, hogy a forint további erősödésével nyer azon.
Vágólapra másolva!

A kormány június 14-én hozott egy olyan határozatot, amely több korábbi - még a régi kormány által hozott - határozatot helyez hatályon kívül. Az egyik ilyen jogszabály az a május 24-én született határozat, amely a diákhitel forrásának árfolyam-garanciáját vállalja. (További két hasonló határozat hatályon kívül helyezése egy, az MNB-től átvett hitel és egy agrárhitel-csomag mögül veszi el az árfolyam-garanciát, összesen 80 milliárd forint értékben.)

Az árfolyam-garancia azt jelenti, hogy az állam átvállalja az árfolyamváltozás kockázatát. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ugyanis decemberi lejáratú euróhitelt vett fel, illetve eurókötvényt bocsátott ki tavasszal 28 milliárd forint értékben. Ennek az összegnek aszerint változik a forintban mért ellenértéke, hogy a forint erősödik vagy gyengül. Ha ez utóbbi következik be, akkor a felvételkori, forintban mért tartozás és a lejáratkori forintellenérték különbözetét az állam megfizeti az MFB-nek.

A Diákhitel Központ Rt. és az MFB között egy hitelkeret-megállapodás született, amelyben az MFB rögzített feltételekkel, forintban folyósítja az összeget. Így semmilyen formában sem érinti a változás sem a Diákhitel Központot, sem a hitelt felvevő hallgatókat - mondta Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

Az új kormányhatározat valóban az MFB érdekkörébe utalja az árfolyamkockázatot, így azt a banknak kell ezentúl kezelnie - mondta László Boglár kommunikációs igazgató. Most veszik számba, és elemzik azokat a technikákat, amelyekkel az árfolyamkockázat csökkenthető - tette hozzá.

A Pénzügyminisztériumtól alapvető problémája az volt, hogy nem határozták meg az árfolyam-garancia pontos fogalmát. Fél éve készül egy kormányrendelet, amely pontos definíciót ad: ha árfolyamnyeresége lesz a banknak, akkor azt befizeti a költségvetésnek, viszont ha veszít, azt a büdzsé állja. Idáig a nyereséget a bank sajátjának vélte. Ugyanakkor a pénzügyminisztériumi illetékesek úgy vélik, hogy egy banknak illik ismerni és alkalmazni az árfolyamkockázatot tompító technikákat. A határozat visszavonását indokolja az is, hogy a költségvetésnek összesen 200 milliárdos kerete van az ilyen ügyletekre, így most növekedett a kormány mozgástere.

A visszavont kormányhatározat precízen meghatározza a nyitó és záró árfolyamot. A nyitó a folyósítást két munkanappal megelőző átváltás MFB által dokumentált árfolyama. A záró árfolyam pedig a hitelkeret terhére folyósított kölcsönök törlesztésének, illetve teljes visszafizetésének napját megelőző második munkanapon végrehajtott átváltás - ugyancsak dokumentált - árfolyama. Arról, hogy mi történik, ha veszteség helyett nyereséget mutat az árfolyam-különbözet, egy szó sem esik a visszavont határozatban.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MFB

Korábban:

Vezetőváltás az MFB cégeinek élén
(2002. június 14.)

Károkozással vádolják az MFB-vezért
(2002. június 14.)

Közbeszerzésre kötelezik az MFB-t
(2002. június 14.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák