A cégek már drágállják a magyar munkaerőt

Vágólapra másolva!
Az unióban fölöslegessé váló gépgyártási kapacitás várhatóan a magyar, a lengyel és a cseh piacon jelenik majd meg - írta a Világgazdaság. Az ágazat idén mintegy 150 munkahelyet tervez megszüntetni. Az elmúlt hónapok eseményei alapján felmerül az is, hogy néhány társaság számára már a magyar munkaerő is drága.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint újabb áthelyezési hullám csaphat át a kelet-európai régió felett - a nyugat-európai gyártók az idén mintegy 150 ezer munkahelyet telepítenek át. A gyengélkedő globális gazdaság (élén a távközlési szektorral) is erősíti a folyamatot.

Az európai gépgyártás azonban mintegy 7,6 millió nyugat-európainak ad munkát, és éves bevétele ezermilliárd eurónál is több - így teljesítménye az egyik legjobb ipari barométer. A tavalyi évben azonban az összesített forgalom fél százalékkal csökkent, 2002-re pedig további egy százalékos esést prognosztizálnak. A hanyatló kereslet sok vállalatot arra ösztönöz, hogy még a kelet-európainál is olcsóbb munkaerőt keressenek.

A kelet felé "vándorló" cégek munkahelyteremtésének elsődleges nyertesei a magyar, lengyel és cseh munkások, azonban egyes cégek számára még a magyar munkaerő is drága - ezek az észak-afrikai régió "fillérekért" dolgozó munkásainak adnak majd új munkalehetőséget.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Karriercentrum
(Az Üzleti Negyed szolgáltatása)

Karriertanácsok
(Az Üzleti Negyed szolgáltatása)

Korábban:

Parlagon heverő munkalehetőségek
(2002. június 14.)

A felsővezetők a legkeresettebbek a munkaerőpiacon
(2001. szeptember 26.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák