Az MNB függetlensége mellett a német jegybankelnök

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank függetlenségének fontosságát hangsúlyozta Ernst Welteke, a német jegybank elnöke budapesti látogatásán. A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság egyik gyengesége, hogy a kapitalizáció foka kisebb az uniós átlagnál.
Vágólapra másolva!

A központi bankok struktúrájának függetleneknek kell lenniük politikailag, és mandátumuknak az árstabilitás fenntartására kell vonatkoznia - mondta Ernst Welteke, a Német Szövetségi Bank (Deutsche Bundesbank) elnöke hétfőn Budapesten. Ernst Welteke hozzátette: a két alapelvnek teljesülnie kell minden, az eurózónához csatlakozó ország jegybankjára.

A Bundesbank elnöke kijelentette: nem akar beavatkozni a központi bank nemzeti szabályozása körüli vitába, de nem szabad elfelejteni, hogy a függetlenség nem formális kategória. Erns Welteke emlékeztetett: az Európai Unió és az Európai Központi Bank nagy figyelmet fordít arra, hogy a jegybanktörvény esetleges megváltoztatása megfelel-e az alapvető kívánalmaknak.

A Bundesbank elnöke szerint Magyarország első lehetséges időpontként 2006-ban vagy 2007-ben csatlakozhat az eurózónához. A Magyar Nemzeti Bank Welteke szerint kész arra, hogy az Európai Monetáris Unióba való belépést követően csatlakozzék annak pénzügyi rendszeréhez. A jegybankelnök a magyar gazdaság egyik gyengeségének nevezte, hogy a kapitalizáció foka kisebb mint az Európai Unió átlaga, az infláció továbbra is magasabb, mint amit a maastrichti kritériumok megkívánnak.

(MTI)

Ajánlat: