Lesz benzinár-emelés júliusban

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) álláspontja szerint nem időszerű felülvizsgálni az előző kormánynak az olajárak adótartalmának emeléséről hozott határozatát - tájékoztatott a gazdasági tárca közleményben pénteken. Ennek értelmében a motorbenzinek ára a korábbiaknak megfelelően  - az áfával együtt - 13,125 forinttal, a gázolajé 11,25 forinttal emelkedik július elsejétől.
Vágólapra másolva!

A jövedéki adók emeléséről az előző kormány 2000. őszén hozott döntést. Ennek megfelelően az intézkedést elhalasztotta mindaddig, amíg a Brent olaj hordónkénti háromhavi átlagára nem csökken 25 dollár alá.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az olajárak viszonylagos stabilizálódása ellenére az Orbán-kabinet az adótartalom emelését tovább halasztotta, s döntése alapján a módosítás 2002. július 1-jén lép hatályba.

A jelenlegi, szélsőséges fordulatoktól mentes piaci helyzetben nincsenek olyan körülmények, amelyek az intézkedés további elhalasztását érdemben indokolnák - áll a GKM közleményében.

Így a motorbenzinek ára literenként 10 forint 50 fillérrel, illetve az erre felszámított áfával, vagyis 13,125 forinttal, míg a gázolajé 9 forinttal, illetve áfásan 11,25 forinttal emelkedik július elsején a jövedéki adó emelése miatt. Ennek alapján a motorbenzinek esetében literenként 93 forint helyett 103,50 forint, míg a gázolajnál 80,20 forint helyett 89,20 forint lesz az üzemanyag jövedéki-adótartalma.

(MTI)