Közbeszerzésre kötelezik az MFB-t

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága az Állami Számvevőszéknél tegnap megtartott ülésén általános vitára alkalmasnak találta a 2001-2002. évi költségvetés módosításáról szóló előterjesztést, mely jobbára a kormány száznapos programjával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel, a jegybankkal és a Magyar Fejlesztési Bankkal kapcsolatos törvénymódosítási javaslatokról szóló bizottsági ülésen élénk vita alakult ki a jegybankkal kapcsolatos törvénymódosításról. Tállai András (Fidesz), a bizottság elnöke az ÁSZ elnökétől azt kérdezte, hogy egyeztettek-e a számvevőkkel a törvénymódosítás kapcsán. Kovács Árpád elnök válaszában elmondta, a kormányzat képviselői - így a pénzügyminiszter is - tájékoztatták a tervezett változásokról, de egyeztetés nem volt. De erre nem is kötelezi semmi a kormányt - tette hozzá Kovács Árpád. A kormány tehát nem követ el törvénysértést, ha a törvény módosításának szövegét nem küldi meg az ÁSZ-nak.

Tállai András kifogásolta, hogy a javaslatban sok a nem egyértelmű módosítás. A Fidesz nem támogatja a módosításokat, és ugyanezen a véleményen volt Szászfalvi László MDF-es képviselő is. Keller László (MSZP) szerint viszont a benyújtott törvényjavaslatnak minden mozzanata pozitívan hat a költségvetés helyzetére. Kijelentette, érthető, hogy az ellenzék nehezen éli azt meg, hogy mindössze két hét alatt létrejött egy olyan módosító javaslat, mely valóban az állampolgárok javát szolgálja és a tisztánlátást is segíti. Keller ezzel a fejlesztési bankkal kapcsolatos módosításokra célzott.

Ezek szerint ugyanis a bank átláthatóbb működése érdekében az MFB kénytelen lenne alkalmazni az állami fejlesztési és beruházási feladatok megvalósításánál a közbeszerzési törvényt. A törvénymódosítás ezen túl azt is előírná, hogy az MFB-nél külföldi forrásbevonáshoz a pénzügyminiszter egyetértésére lenne szükség.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: