Precedensper a Philip Morris ellen

Vágólapra másolva!
Jelentős összegű, 37,5 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezett három dohánymultit egy floridai bíróság. A testület ítélete precedens jellegű lehet, s újabb perek sorozatát indíthatja el.
Vágólapra másolva!

Akár precedensértékű is lehet az a nagy port kavart ítélet, amelyet kedden hozott egy floridai bíróság. A Miami-Dade körzet illetékes bírói testülete - "dohánykörökben" jelentős felzúdulást keltve - 37,5 millió dolláros (9,5 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte ugyanis a Philip Morris, a Liggett Group és a Brown & Williamson Tobacco (a British American Tobacco leányvállalata) dohánycégeket abban a perben, amelyet szakértők előzetesen próbajellegűnek tartottak.

A dohánycégek ellen egy 76 éves miami lakos, bizonyos John Lukacs nyújtott be keresetet, azt állítván, hogy rákos megbetegedéséért közvetlenül a társaságok felelősek. A magyaros nevű Lukacs saját állítása szerint 1940 és 1970 között napi három doboz cigarettát szívott el, és véleménye szerint ez vezetett a 90-es évek elején kirobbant rákos megbetegedéséhez. Lukacs ugyancsak felrója a dohánycégek, hogy reklámjaikkal tudatosan megtévesztették, évtizedekig elhallgatva a dohányzás esetleges káros hatásait.

A miami bíróság ítélete szakértők szerint precedensként értékelhető, az amerikai dohánymultik ellen 2000 júliusa óta - névleg Florida állam minden egyes dohányosának nevében - folyik már ugyanis egy próbaper, amely ez idáig gyakorlatilag kizárta egyéb magánjogi akciók indítását. (A keresetet, amelyben a felperesek a dohánycégeket 145 milliárd dolláros globális kártérítés megfizetésére kívánják "ítéltetni", immár harmadik fokon tárgyalják.) Lukacs ügyében az illetékes bíróság ugyanakkor helyt adott annak az érvnek, hogy a károsult minden bizonnyal nem éli már meg a "nagy per" kimenetelét (Lukacsnak maximum egy évet adnak orvosai), ezért saját jogon is joga van az igazságszolgáltatáshoz.
A Lukacs-ügy szakértők szerint perek sorozatát indíthatja el az illető dohánycégek ellen (sőt az egész amerikai dohányipar ellen), amelyek épp ezért heves támadást indítottak a bíróság ítélete ellen. William Ohlmeyer, a Philip Morris jogi képviselője például kifejtette: Attól tartok, az eljárás nem volt más, mint puszta idő- és pénzpazarlás. Hogy fellebbez-e a társaság, arról nincsenek információk.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: