Nő az élő sertés exporttámogatása

Vágólapra másolva!
Önköltséget meghaladó sertésárat kíván biztosítani a tenyésztőknek az agrárkormányzat, ezért tárca a tervezett 17 forint helyett 27 forintra emeliaz élő sertés kilogrammonkénti exporttámogatását - jelentette be Mészáros Gyula, az agrártárca közigazgatási államtitkára. Elmondta azt is, hogy a korábbi 100 ezer helyett 180 ezer élő sertés kivitelére számít a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint az intézkedést az indokolta, hogy 40 százalékkal estek a felvásárlási árak. Jelenleg az élő sertés átlagos felvásárlási ára 250 forint körül mozog, míg a számítások szerint az önköltséget a 290-295 forint közötti felvásárlási ár fedezné - mondta az államtitkár. A támogatást az exportőrök csak akkor kapják meg az állatok után, ha a tenyésztőnek legalább a 295 forintos kilogrammonkénti árat kifizetik.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók se károsodjanak és ne emelkedjen a sertéshús ára, az agrárkormányzat úgy döntött, hogy amennyiben két egymást követő héten 310 forint fölé emelkedik az élő sertés átlagára kilogrammonként, úgy a támogatási rendszer automatikusan leáll.

(MTI)

Ajánlat:

FVM