Nőtt a német munkanélküliség a kiigazított adatok szerint

Vágólapra másolva!
Németországban májusban a vártnál jobban, körülbelül 60 ezerrel 4 millió fölé nőtt a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással. A kiigazított növekedés öt éve a legnagyobb volt egy negyedévben.
Vágólapra másolva!

Öt év ót ez a legnagyobb növekedés egy negyedévben. Az építőipari bérvita és a több ünnepnap miatt növekedett ilyen erősen a munkanélküliség májusban, mondta a szövetségi munkaügyi hivatal vezetője, Florian Gerster.

A munkanélküliség még tovább nő az első félév végéig, és az utolsó negyedévig aligha lehetséges javulás, mondta a vezető, aki egész évre 3,9 és 4 millió közötti átlagos munkanélküliséget jósolt, kiigazítás nélkül. A kiigazítással készülő létszámadat a negyedik negyedévben csökkenhet 4 millió alá - mondta Gerster.

Kiigazítás nélkül 3,94 millióan voltak átlagosan állás nélkül, kevesebben az áprilisi 4,02 milliónál. Ez utóbbi adat az irányadó a szakszervezetek számára, és a szociáldemokrata vezetésű kormánykoalíció szeptemberi választási esélyei szempontjából.

Az állástalanok tényleges száma szerinti munkanélküliségi arány májusban 9,5 százalékra csökkent az áprilisi 9,7 százalékról.

(MTI)