Késik a ferihegyi gyorsvasút építése

Vágólapra másolva!
Több évet késhet a ferihegyi gyorsvasút építése, ugyanis az eredeti tervben szereplő 2003-as átadáshoz idén tavasszal kellett volna hozzálátni a munkálatokhoz. Az építkezés várhatóan nem indul el ebben az évben, sőt az is kérdéses, hogy jövőre befejeződik-e a beruházás előkészítése - írja pénteki számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint a Nyugati pályaudvart a Ferihegyi repülőtérrel összekötő vonal megépítését elsősorban műszaki nehézségek akadályozzák. Az első két verzió szerint a szerelvények a ceglédi vasútvonal egy harmadik vágányán, vagy pedig Rákoson keresztül közlekedtek volna Ferihegyre. Az utóbbi lehetőség azért nem valósulhat meg, mert a nyomvonal egy erdőn keresztül haladt volna, azonban a terület tulajdonosa nem járult hozzá az építkezéshez.

Brecz Gyula, a tervezést irányító UVATERV Rt. Elnök-vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy nem jelent különösebb problémát az építkezés késedelme, mert egyelőre nincs égető szükség a vasútvonalra, ugyanakkor megjegyezte, hogy a fejlesztési költségek nagyobbak lesznek a vártnál. Kiderült ugyanis, hogy a gyorsvasút repülőtéri végállomását, és a hozzá vezető alagutat mélyebbre, és más technológiával kell megépíteni, ami emeli a költségeket.

Ezek alapján a tervezett 20 milliárd forintos költségek akár 50 százalékkal is emelkedhetnek, és elérhetik a 30 milliárd forintot.

(Üzleti Negyed)

Korábban: