Közel 3 milliárd forintba kerülne a munkakártya

Vágólapra másolva!
A kormány munkaügyi regisztráció bevezetésére vonatkozó indítványát elvben minden érintett támogatja, a költségek viseléséről viszont nincs egyetértés. A munkakártya bevezetésével a munkaügyi miniszter szerint jobban kiszűrhető lenne a feketemunka.
Vágólapra másolva!

Azért van szükség a munkakártya bevezetésére, hogy követni lehessen a 3,8 millió munkavállaló munkaviszonyának alakulását, a munkaügyi miniszter, Kiss Péter szerint. Az Érdekegyeztető Tanácsban már négy évvel ezelőtt megállapodás született arról, hogy a használatból kivont munkakönyvek helyett munkaügyi regisztrációs rendszert kellene bevezetni, mondta a Világgazdaságnak Kiss Péter.

Az intézkedés költségét négy éve kétmilliárd forintra becsülték, ami mai áron számolva 2,8 milliárd forintot tenne ki, a gazdasági napilap szerint. A munkaügyi miniszter úgy látja, hogy a feketemunka is jobban kiszűrhető lenne, és a munkavállaló ellenőrizni tudná azt, hogy a munkáltató fizeti-e utána a járulékokat. A kártya azonban nem lenne alkalmas személyazonosításra, mondta Kiss Péter.

A költségek problémája viszont akadályt jelent: négy évvel ezelőtti is azért maradtak abba a tárgyalások, mert az érintettek nem tudták eldönteni, hogy ki viselje a költségeket. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is támogatja a kártya bevezetését, de részletek kidolgozásáig nem tudnak egyértelmű választ adni. Az MSZOSZ szerint a költségek nem terhelhetik a munkavállalókat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Állás - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

A következő kormány 300-400 ezer új munkahelyet ígér