Szeptembertől 50 százalékos közalkalmazotti béremelés

Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől átlagosan 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazottak bére és adómentessé válik a minimálbér a kormány döntése értelmében - jelentette be a kabinet pénteki ülése után Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormány arról is döntött, hogy a nyugdíjasoknak júliusban egyszeri alkalommal, 19 ezer forintot folyósítanak. A kormány visszavonta az Orbán-kabinet döntését az állami földek eladásáról.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök közölte: a közalkalmazotti béremelés nyomán 600 ezer embernek nő a fizetése, és a nyugdíjasoknak járó juttatás azokat is érinti, akik nyugdíj jellegű juttatásokban részesülnek.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta, hogy az intézkedések éves szinten 350 milliárd forintba kerülnek, de arról nem nyilatkozott, hogy idén mennyi többletkiadást jelentenek a költségvetésnek. A béremelések fedezetéről Medgyessy Péter azt mondta, hogy az a költségvetés módosításával és "piaci alapon" előteremthető.

A kormány visszavonta az Orbán-kabinet döntését az állami földek eladásáról, de ennek részleteit a testület csak később dolgozza ki - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A szóvivő azt is elmondta, hogy visszavonták az előző kabinet döntését az orosz államadósság rendezéséről, mert az véleményük szerint jelentős vagyonvesztéssel járna.

(Üzleti Negyed)