Részlegesen privatizálják a szlovák energiaszolgáltatókat

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány meghozta a döntést három regionális energiaszolgáltató részleges privatizációjáról. A döntést eddig két alkalommal halasztották el. A ZSE (Zapadoslovenska energetika) 49 százalékának megszerzéséért induló osztrák EVN kiesett a versenyből. Helyette a német E.ON szolgáltatói csoport futott be győztesen 330 millió eurós vételárral.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány összesen 618 millió euró bevételre tesz szert a privatizációból az eredetileg tervezett 460 millió helyett. Az EVN az utolsó pillanatig versenyben volt a ZSE-részvénypakettért és az általa kínált ár 21 millióval meghaladta az E.ON ajánlatát. A privatizációs bizottság azonban nemcsak a kínált árat, hanem a vásárló vállalat nagyságát, világpiaci rangját, akvizíciós tapasztalatait is vizsgálta.

A három regionális áramszolgáltató közül a ZSE közel egymillió fogyasztóval a legnagyobbnak számít. Az évi hatezerötszáz gigawattóra energiát értékesítő és 700 ezer fogyasztóval rendelkező SSE (Stredoslovenska energetika) 49 százalékos tulajdonrésze a német RWE birtokába kerül 158 millió euró ellenében.

A 600 ezer fogyasztót kiszolgáló, évi 4600 GWh elektromos energiát értékesítő VSE (Vychodoslovenska energetika) 49 százalékos pakettjét a francia EdF vásárolja meg.

(MTI)

Korábban:

Szlovákia minimum 424 millió dollárt vár az energiaszolgáltatók privatizációjából
(2002. április 16.)