GKI: 3,2 százalékos GDP bővülés - 9 százalékos jövedelememelkedés várható

Vágólapra másolva!
Nem érinti az idei makrogazdasági mutatókat a kormányváltás a GKI Gazdaságkutató Intézet legfrissebb prognózisa szerint. A GKI szerint az év második felétől élénkülés várható, és a GDP várhatóan 3,2 százalékkal bővül. Az infláció év végén viszont magasabb lesz az előirányzott 4,5 százaléknál. A keresetek reálértéke 10 százalékkal javul, a prognózis szerint.
Vágólapra másolva!

A GKI prognózisa szerint az infláció az év közepén nem csökken 5 százalék alá, majd 5-6 százalék között fog ingadozni. Van esély arra is, hogy év végére a 4,5 százalékos célnál egy százalékponttal magasabb marad, írja a prognózis, a hitelesség megőrzése érdekében viszont még nyáron célszerű lenne felülvizsgálni a 2002-2004-es inflációs célokat.

A keresetek reálértéke legalább 10 százalékkal, a nyugdíjak reálértéke pedig mintegy 13 százalékkal javul az idén. A lakosság egy főre jutó reáljövedelme körülbelül 9 százalékkal bővül. A lakossági fogyasztás 6 százalékkal emelkedik - a GKI elemzői szerint.

A beruházás-növekedés az idén 5 százalék körül alakul, a korrigált államháztartási hiány eléri, vagy meghaladja a GDP 5,5 százalékát. A hiány finanszírozható, ám túl magas - figyelmeztet a jelentés. Az államháztartásban súlyos nehézséget okoz, hogy egyszerre kell eleget tenni az előző kormány eredeti, illetve a választások előtt és után hozott pótlólagos kiadásnövelő döntéseinek és az új kormány vállalásainak - mondta Vértes András, a GKI Rt. elnöke.

A GKI prognózisa szerint az idén az export 4, az import 8 százalékkal bővül, az áruforgalmi mérleg hiánya körülbelül 5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérleg deficitje mintegy 2,5 milliárd euróra nő. Ez a GDP 7,6 illetve 3,8 százaléka.

A fajlagos bérköltség alapján számított nemzetközi versenyképesség két év alatt a nemzetgazdaság egészében mintegy 25 százalékkal, a versenyszféra bérei alapján pedig 18 százalékkal romlik, ami rendkívül magas érték - mondta Vértes András.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GKI