Mitsubishi: nyereség költségcsökkentéssel

Vágólapra másolva!
A drasztikus költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhetően a japán Mitsubishi 40,2 milliárd jen (343 millió euró) működési nyereséget ért el a márciussal zárult 2001/2002-es üzleti évben.
Vágólapra másolva!

A német-amerikai DaimlerChrysler 37,3 százalékos kisebbségi részesedésével működő autógyár a megelőző pénzügyi évben még rekordnagyságú, 73,9 milliárd jen veszteséget könyvelt el. A súlyosan eladósodott Mitsubishi máris túlteljesítette a három évre szóló szanálási terv első évére vonatkozó célkitűzését.

A gépjárműhibák eltussolási botrányától megtépázott Mitsubishi forgalma viszont 2,3 százalékkal 3,2 milliárd jenre csökkent. A következő pénzügyi évben a személygépkocsi üzlet valószínűleg már nyereséges lesz.

A Handelsblatt hétfői értesülése szerint a DaimlerChrysler azt fontolgatja, hogy kiszervezi és átveszi a Mitsubishi haszonjárműgyártó részlegét, a Fusot. Ez azonban csak egyike a lehetséges változatoknak - fogalmazott óvatosan a stuttgarti konszern szóvivője. Ez ellentmond azoknak a találgatásoknak, hogy a konszern tőkeemelést akar végrehajtani a Mitsubishi egészében.

A Mitsubishi három év alatt tíz új modellel akar megjelenni a japán piacon. A három évre előirányzott 15 százalékos költségcsökkentést valószínűleg már korábban sikerül elérni. A Mitsubishi a beszámolási évre nem fizet osztalékot. A folyó, 2002/2003-as pénzügyi évre 38 milliárd jen összesített tiszta nyereséget vár.

(MTI)

Ajánlat:

Mitsubishi

Korábban: