Deutsche Bank: piaci értéknövelés

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül megválik "koronaékszereitől" Németország legnagyobb pénzintézete. A Deutsche Bank (DB) összesen 15 milliárd euró értékű ipari részvényportfóliót kíván piacra dobni, hogy a lehető legrövidebb időn belül duplájára növelhesse piaci értékét.
Vágólapra másolva!

Josef Ackermann, a Deutsche Bank új elnöke, aki Rolf Breuert váltja a pénzintézet élén, jelentősen fel kívánja gyorsítani a DB tulajdonában lévő ipari részesedések korábban már elhatározott eladását. A részvények összértéke eléri a 15 milliárd eurót. Olyan különböző vállalatok kisebbségi részvénypakettjéről van szó, mint a DaimlerChrysler autókonszern (12,1 százalék), a Munich Re viszontbiztosító (5,5 százalék) és az Allianz biztosító (3,3 százalék). Ackermann az eladásokkal elsősorban a bank piaci értékét kívánja növelni. Utóbbi jelenleg alig éri el a 45 milliárd eurót, s ez egyrészt könnyű prédává teszi a DB-t az esetleges ellenséges kivásárlási kísérletekkel szemben, másrészt komoly akadálya annak, hogy a bank folytassa európai és amerikai terjeszkedési politikáját. A részvényeladás ugyanakkor korántsem ígérkezik könnyűnek: a német tőzsdéken az árfolyamok alacsonyak, ugyanakkor nagyobb részvényportfóliók váratlan eladása jelentősen leszoríthatja az adott tőzsdei cég részvényárfolyamát. A Deutschenek gondosan ügyelnie kell arra is, hogy a pakettek ne kerülhessenek "idegen" kezekbe, azaz ki kell védenie, hogy a részvényeket az adott cég riválisai vásárolhassák fel, ami nem csupán a piacfelügyelet haragját vonná maga után, hanem adott esetben a Deutsche Bank nagy ügyfeleinek rosszallását is.

A banknak ugyanakkor nemigen van más választása: az ipari portfólió jelentősen lenyomja a DB értékét, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a törvényi szabályozás ismét megakadályozza a német cégek kereszttulajdonlásainak értékesítését. Alig egy éve törölték el ugyanis azt az 50 százalékos tőkejövedelmi adót, amely gyakorlatilag befagyasztotta a nagy ipari portfóliókat: a német bankok, biztosítók és közművek összesen 105 milliárd eurós részvénytulajdonnal rendelkeznek a frankfurti DAX index 30 legnagyobb vállalatában, a portfólió értéke eléri a DAX 30 piaci kapitalizációjának 40 százalékát. A kereszténydemokratákat a tőkejövedelem adóját eltörlő rendelkezés óta folyamatos kritikák érték a Németországban rendkívül fontos és erős kis- és középvállalati körből: az úgynevezett Mittelstand vállalatok nyugalmát eddig részben a kereszttulajdonlások gyakran átláthatatlan rendszere védte az agresszív piaci felvásárlásoktól. A választások közeledtével egyre több szó esik az adónem visszaállításáról, s ezzel újra megtorpanhat a piaci szempontból elemzők által egészségtelennek ítélt rendszer leépítése.

A másik ok, ami a DB-t az értékesítés felgyorsítására bírta, a részvényesek egyre hevesebb támadása a bank vezetése ellen. A tulajdonosok szerint a DB-nek elsősorban a banki üzletággal kell foglalkoznia, s tisztán pénzintézeti tevékenységére koncentrálva növelni saját értékét és jövedelmezőségét, ami a portfóliótisztítás nelkül, ráadásul recessziós környezetben egyelőre elképzelhetetlen - hangsúlyozták a bank terveivel kapcsolatban frankfurti elemzők.

Harkányi András - Magyar Hírlap

Ajánlat: