Stabilan őrzi első helyét a General Electric

Vágólapra másolva!
Mint minden évben, idén is kiadta top 500-as vállalati listáját a neves brit gazdasági lap, a Financial Times. A piaci kapitalizáció alapján a világ félezer legnagyobb vállalatát megnevező lista élén idén is a General Electric végzett, idén is a második helyen befutó Microsoftot megelőzvén. A rangsor legnagyobb vesztese a Cisco: a tavaly még negyedik helyen tanyázó hálózati eszközgyártó értékéből 180 milliárd dollárt vesztve csak a 20. helyre futott be. Kelet-európai cég négy található a top 500-ban: négy orosz energetikai óriás.
Vágólapra másolva!

Igaz ugyan, hogy az elmúlt év során mintegy 110 milliárd dollárt (29,6 ezer milliárd forintot) veszített értékéből, a General Electric (GE), mégis az első helyen végzett idén a világ legnagyobb vállalatainak pénteken publikált listáján. A neves brit gazdasági lap, a Financial Times által minden évben összeállított lista szerint az óriáscég piaci kapitalizációja (részvényeinek száma szorozva napi tőzsdei árfolyamával) május 8-án 372,09 milliárd dollárra rúgott; ez pontosan 10 milliárd dolláros előnyt jelent a második helyen befutott Microsofttal szemben. A GE ezzel meg tudta ismételni 2001-es eredményét, amikor ugyancsak a Microsoftot megelőzve végzett az élen.

A második helyen befutó, 2000-ben még jó 100 milliárdot a GE-re verve az élen végző Gates-impériumnak annak ellenére sem sikerült a dobogó tetejére állnia, hogy értéke az elmúlt évben bő 36 milliárd dollárral emelkedett (ezzel is jelezvén a technológiai szektor vesszőfutásának közeledő végét). Bill Gatest az ezüstérem persze valószínűleg nem keseríti el, a multimilliárdos alapítóatyának a jelentős informatikai szegmensekben máig hegemón szoftveróriásban még mindig igen komoly részesedése van.

A 2001-es listához hasonlóan a harmadik hely idén is az Exxon Mobilnak jutott, az alaszkai partokat 1989-ben 42 millió liter kőolajjal tönkretevő olajgigász május 8-án 306,22 milliárd dollárt ért (egy évvel korábban 299,82 milliárdot). Az első tízbe az Exxonon kívül még két olajcég jutott be: a 8. helyen álló brit BP, illetve a 10. helyen végző brit-holland Royal Dutch/Shell. Ugyancsak a top 10-ben van a Wal-Mart amerikai kiskereskedelmi lánc (4.), a pénzügyi óriás Citigroup (5.), a gyógyszeripari - s a Viagráról ismert - Pfizer (6.), a chipgyártó Intel (7.), valamint a higiéniás és egészségügyi termékeiről híres Johnson& Johnson (9.). A lista tagadhatatlanul legnagyobb vesztesének az internetes eszközöket előállító Cisco tekinthető. Az amerikai vállalat a 2001-es listán 304,69 milliárd dolláros értékével még az igen előkelő negyedik helyet szerezte meg (féléves rangsorban állt a második helyen is), az idei 123,95 milliárd dollárral azonban csupán a 20. helyre futotta. Külön "szégyen" a mostanában kilábalni látszó Cisco számára, hogy a katasztrofális eredmény kevésbé szektoriális jellegű: az elmúlt évben a technológiai cégek már nem igen veszítettek teret.

Országokra lebontva a listát idén is az amerikaiak egyeduralma látszik kibontakozni: az 500 vállalatból 238 a "végtelen lehetőségek hazájából" származik. A második legnagyobb "delegációt" a japánok képviselik 50 céggel, őket követik a britek 41, illetve a németek 21 vállalattal. Kelet-Európát négy orosz cég képviseli: a 18,74 milliárd dollárt érő Jukosz a 227., a 17,36 milliárdot érő Gazprom a 250., a 13,16 milliárdra taksált Szurgutnyeftegaz a 344., a 12,53 milliárd dolláros Lukoil pedig a 362. helyen futott be.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Ismét a General Electric a világ legnagyobb vállalata
(2001. május 11.)