Megváltozhat a lakástámogatási rendszer

Vágólapra másolva!
Az új kormány megőrzi a jelenlegi lakástámogatási rendszer kedvező, használható elemeit, azonban egy év múlva felülvizsgálják a lakáshiteleket és a kapcsolódó adókedvezményeket, s megszüntetik a visszaélési lehetőségeket - nyilatkozta a Világgazdaságnak Csabai Lászlóné, az MSZP lakáspolitikai szakértője.
Vágólapra másolva!

A felülvizsgálatra azért lesz szükség, mert az eddigi tapasztalatok szerint számításokkal is igazolható, hogy egy jól megválasztott hitelkonstrukció, kombinálva az adókedvezménnyel, olyan helyzetet teremthet, ahol a felvett összegnél kevesebbet kell visszafizetnie a hitel igénylőjének - mondta Csabai Lászlóné.

Változatlanok maradnak viszont a jelenlegi lakástámogatási rendszer használható elemei, amely számos új intézkedéssel - többek között gyerekszámtól függő szociálpolitikai kedvezménnyel, szociális alapú lakbér-támogatási rendszerrel és lakásépítési ösztönzőkkel - egészülnek ki.

Mindez része lesz az MSZP még csak körvonalazódó tizenöt évre tervezett lakásépítési és -üzemeltetési koncepciójának. A hosszú távú terv kidolgozásánál a külföldi tapasztalatok mellett, visszanyúlnak a Horn-kormány lakáspolitikájához is, hiszen az a tény, hogy 96-97-ben 27-28 ezer lakás épült - annyi, mint tavaly -, arra utal, hogy lennének hasznosítható elemei az akkori kormányzati intézkedéseknek.

Az önkormányzati lakásépítés továbbra is a lakáspolitika fókuszában marad, ám a szűkös források egyelőre gátat szabnak a céloknak. Az egyik legcélszerűbbnek látszó lépés az lenne az MSZP politikusa szerint, ha a személyi jövedelemadóból a jelenlegi 5 százalék helyett például 10-et kapnának vissza a helyhatóságok.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002 - az Üzleti Negyed rovata

Ingatlan - az Üzleti Negyed rovata