Az aszály drágulást okozhat a gabonapiacon

Vágólapra másolva!
Kevésnek bizonyulhat a Agrárrendtartási Tárcaközi Bizottság (ARTB) javaslata a kukorica irányárára. Amennyiben az aszály még két hétig folytatódik, és a gazdálkodók nem kapnak öntözésiköltség-támogatást, meglódulnak az árak a gabonapiacon. Egy friss felmérés szerint azonban az első negyedben a gabonaféléket több mint 35 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Az ARTB javaslata a kukorica irányárára tonnánként 24 ezer forint. Az alsó és felső intervenciós ár 21, illetve 27 ezer forint. Az aszályveszély azonban befolyásolja a tavaszi vetésű kalászos gabonát, a kukoricát, a burgonyát és a cukorrépát - írja a Napi Gazdaság.

A több millió hektár földterületből mindössze 160 ezer hektár öntözhető, de ebből csak 40-50 ezer hektárt öntöznek ténylegesen - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) mezőgazdasági főosztályának vezetője, Székely Bertalan.

A Gabonatermelők Országos Választmányának elnöke, Guba Mihály szerint az FVM-nek 100 ezer hektárra kellene öntözésiköltség-támogatást adnia. A választmány csütörtöki ülésén kérelmet fogalmazott meg az FVM felé, hogy állítsa vissza a köbméterenkénti 13 forint támogatást, ami Guba Mihály szerint a költségek harmadát fedezné, és forrásigénye 500-600 millió forint lenne teljes igénybevétel esetén. A választmány szerint a gazdálkodók forráshiányosak lesznek, mert az aszálykárt már csak mérsékelni lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal friss felmérése szerint márciusban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 7,4 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A közlemény szerint 2002-ben az elmúlt év első negyedévéhez viszonyítva a gabonaféléket több mint 35 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették.

Az aszály a kínálat csökkenésével befolyásolhatja a tavaszi gabonák árait. Az FVM által indítványozott 23 ezer forintos kukorica irányárral szemben 24 ezer forintosat javasolt az ARTB, de szakértők szerint még ez is kevésnek bizonyulhat a termeléscsökkenés következtében. A kukorica tonnánkénti ára májusra 19 883 forint, a Budapesti Árutőzsde határidős piacán.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FVM