A Kirch átadja Axel Springer-részesedését

Vágólapra másolva!
A Bayerische Landesbank és a Kirch csoportnak hitelező más pénzintézetek elfogadták a Commerzbank javaslatát az Axel Springer kiadóban lévő, 40 százalékos Kirch-részesedés átvételére. A Bayerische Landesbank, a Kirch legnagyobb hitelezője közölte azt is, hogy további 5 százalékot kap a kiadóban az alapító Axel Springer özvegye, Friede Springer, így a Springer-család továbbra is ellenőrzi a vállalatot.
Vágólapra másolva!

A Bayerische Landesbank, a J.P.Morgan és a Lehman Brothers Holdings Inc. megállapodott a Springer kiadóban lévő 40 százalékos Kirch-részesedés megvételéről és részt vesznek a papírok tőzsdei kibocsátásába is. A végleges megállapodást az öt bank vevőkonzorciuma a jövő héten jelenti be; addigra tisztázzák, hogy az egyes pénzintézetek mekkora részesedést szereznek.

A tranzakciót bonyolító Commerzbank szerint a Springerben lévő 40 százalékos Kirch-tulajdonrész eladásából esetleg kevesebb mint 900 millió euró folyhat be, bár eredetileg 1 milliárd eurós bevételt terveztek.

A Bayerische Landesbank, a Kirch legnagyobb hitelezője közölte azt is, hogy további 5 százalékot kap a kiadóban az alapító Axel Springer özvegye, Friede Springer, aki így 55 százalékra növeli részesedését. A lépés lehetővé teszi, hogy a Springer részvények ellenőrzése a Springer család tulajdonában maradjon.

A Kirch csoport Németország második legnagyobb médiavállalatának adóssága összesen 10 milliárd euró, és jelenleg a cég részvényeinek 10 százalékát jegyzik a tőzsdén. A papírok árfolyama az elmúlt egy évben csaknem 20 százalékkal csökkent.

(MTI)

Korábban:

Csődöt jelentett a német Kirch médiacsoport
(2002. április 8.)