Az AIDS terjedése gazdasági katasztrófát okozhat Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában az AIDS-fertőzöttek számának drámai növekedése komolyan visszavetheti az ázsiai ország dinamikus gazdasági fejlődését - idézi a BBC Jeffrey Sachs-t, a Harvard egyetem neves közgazdász-professzorát, Kofi Annan ENSZ-főtitkár tanácsadóját. A regionális gazdasági különbségekre visszavezethető hatalmas kínai migráció jelenti a legnagyobb veszélyt a fertőzés terjedésének szempontjából - állítja a szakértő.
Vágólapra másolva!

Az Ázsiai Fejlesztési Bank 35 évfordulójának tiszteletére tartott sanghaji konferencián Sachs elmondta, hogy a járvány kiterjedésével valószínűleg a kínai hatóság sincsenek tisztában, de még a kormány által hivatalosan nyilvánosságra hozott adatokból is kiderül, hogy a HIV-fertőzöttek száma az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt.

Azonban a különösebb kormányzati erőfeszítések hiányában, illetve a nagy belső migráció, és a növekvő kábítószer-problémák miatt a fertőzöttek aránya a közeljövőben meredeken nőhet. Ez pedig kihathat a turizmusra, a háztartások megtakarításaira, - hiszen például drágább gyógyszerek vásárlására kényszerülnek - forrásokat vonhat el szociális intézményektől, és megtizedelheti a lakosság munkavállaló rétegét.

Még nem tudjuk megbecsülni a probléma nagyságát, de annyi bizonyos, hogy rövididőn belül milliók fertőződhetnek meg Kínában - mondta beszédében a professzor.

A kínai kormány szerint a tavalyi év végén 850 ezer HIV-fertőzött volt az országban, míg az év közepén még 600 ezer fertőzöttről szólt a hivatalos becslés. Sachs szerint azonban ténylegesen közel 1,5 millió kínai állampolgár lehet vírusgazda. Sachs rámutatott, hogy más ázsiai országokban, például Indiában, vagy Burmában is hasonlóan drámai a helyzet.

Migráció - a legnagyobb veszélyforrás

Az utóbbi évek gazdasági változásai miatt több millió földműves hagyta el földjét, és költözött a nagyvárosokba, ahol alkalmi munkákból próbálják eltartani magukat, és családjukat, gyakran nyomorúságos körülmények között. A városokba áramló hatalmas tömeg kiterjedt szex-ipart lát el kuncsaftokkal, amely ugyancsak melegágya az AIDS terjedésének.

A fertőzés továbbterjedésének hatalmas a kockázata - véli Sachs, rámutatva, hogy az Afrikában uralkodó katasztrofális állapotok is hasonló előzmények után alakultak ki. Dél Afrikában például egyes cégek csökkentették beruházásaikat a fertőzöttek arányának növekedése miatt, sőt néhány vállalatnak egy állás betöltésére három munkást kellett szerződtetnie, a korai halálozások nagy valószínűsége miatt.

Óvintézkedések vidéken

Kínában nagy előrehaladást jelentene, ha vidéken sikerülne növelni az egészségügyi óvintézkedéseket, és javítani az orvosi ellátást. A fertőzések az elmúlt hónapokban tapasztalt növekedését például egy Henan tartománybeli vérellátó központból származó fertőzött vérkészítmények okozták. Ráadásul a korrupció, és a hivatalos szervek hozzá nem értése további ezrek fertőződését okozta. Az ország egészségügyi intézményeivel szembeni lakossági bizalmatlanság éppen ezért is soha nem látott méreteket öltött az ázsiai országban.

(Üzleti Negyed)